ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ДЕКЛАРАЦИЯ oт духовенството на Пловдивска епархия

09 февруари 2015 14:42, Пловдивска митрополия
Декларация 1

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ

Н И К О Л А Й

ГР. ПЛОВДИВ

 

КОПИЕ: ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

КОПИЕ: ДО Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ДО Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ, ГЛ. ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ДО Г-ЖА ИРИНА БОКОВА, ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЮНЕСКО

КОПИЕ: ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

От духовенството на Пловдивска епархия

в подкрепа на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в усилията му да запази манастира „Св. св. Кирик и Юлита” от поругаване и натиск, упражняван от група лица, върху съдебната система.

 

Ваше Високопреосвещенство,

Ние, духовенството на Пловдивска епархия, сме изненадани от реакцията на тази група хора, която не проумя, че всеки манастир и църква са дом на нашия Господ Иисус Христос и че са място, където ние, духовниците и миряните, се събираме за молитва, на която се крепи целият свят.

Манастирът „Св. св. Кирик и Юлита” е част от Ноевия ковчег, който превежда нас, вярващите, от временното към вечното, а не място за разврат и забавления, ползвано от арендатори, за удовлетворяване на частни икономически интереси на няколко човека.

Ние също като Вас не можем да търпим това безчиние и поругаване на нашите светини и духовни ценности. Не можем да се примирим с факта, че някой в това демократично време се опитва да отнеме свободата, дадена ни от Бога и закрепена от Конституцията на РБ в чл. 37, ал. 1, Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи в чл. 9, ал. 1, Закона за вероизповеданията и други европейски нормативни актове, да почитаме светите си места и да се събираме на обща молитва в тях.

Не ни се иска да вярваме, че се връщаме към 1982 година, когато под натиска на комунистическата власт манастирът е бил взет от Пловдивска митрополия. Под същия натиск ли и в днешно време манастирът може да бъде поруган и осквернен?

КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМЕ, че няма да допуснем манастирът „Св. св. Кирик и Юлита” отново да бъде отнет и осквернен, и с радост ще усилим молитвите си към Всеподателя Бога да вразуми безумниците и да запази светата обител за молитва, благодатен духовен живот и богоугодни дела, в какъвто за кратко време със силна вяра и усърден труд успяхте Вие, Ваше Високопреосвещенство, да го превърнете.

Проявяваме и послушание към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква да приемем обратно светата обител в сърцата си, а и обителта отвори вратите си за нас с благодатни и спасителни служби.

Изцяло подкрепяме Ваше Високопреосвещенство, като архипастир на богоспасаемата ни Пловдивска епархия, в усилията Ви да запазите манастира „Св. св. Кирик и Юлита” в лоното на Светата ни Българска православна църква, където е мястото му.

Целуваме светата Ви архипастирска десница и оставаме предани во Христа Ваши чада,

СЛЕДВАТ ПОДПИСИТЕ НА 270 ДУХОВНИЦИ ОТ ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ:

 

 

Снимки

Декларация 2Декларация 3Декларация 4Декларация 5Декларация 6Декларация 7Декларация 8Декларация 9Декларация 10Декларация 11Декларация 12
« предишна новинаследваща новина »