ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов протойерей на Българската православна църква бе възведен от митрополит Неофит

11 януари 2010 11:41, Русенска митрополия
Посрещане на митрополита

На 10 януари, Неделя след Богоявление, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Николай” в Русе. В богослужението участваха архим. Емилиан, председателят на храма ставрофорен иконом Стефан Стефанов, свещеник Добромир Димитров и митрополитският дякон Кирил Синев.

В края на утринното богослужение, след Великото славословие, митрополит Неофит пострига за четец, певец и свещоносец на Българската православна църква малкия Дамиан Димитров, син на свещеник Добромир. След малкия вход на св. Литургия митрополит Неофит, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ и по решение на Епархийския съвет на Русенска епархия, отличи с църковната свещеническа награда „протойерей” свещеник Добромир Димитров.

Отличеният е свещенослужител на БПЦ от 2001 г. Той обгрижва няколко енории: храм „Св. Димитрий Басарбовски” в с. Басарбово, болничния храм „Св. Василий Велики” в МБАЛ, гр. Русе, както и русенския храм „Св. Николай”. Протойерей Добромир същевременно е асистент по църковно право в Православния богословския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” от месец февруари 2008 година. Към всичко това трябва да добавим дейността на протойерей Добромир, свързана с поканването на видни съвременни богослови от страната и чужбина и по организацията на църковни конференции, целящи осветляване на православната гледна точка в отделни области на църковния живот. Неслучайно о. Добромир е избран и за завеждащ отдел „Социални дейности” на Русенска митрополия.

Проповед за Неделята след Богоявление прочете секретарят на Русенска митрополия г-н Ангел Младенов.

Отец Добромир причасти голямото множество вярващи, които пристъпиха със страх Божий, вяра и любов към Тялото и Кръвта Христови.

В края на св. Литургия митрополит Неофит отново поздрави новия протойерей на БПЦ. Похвални думи към отличения изказа и ставрофорен иконом Стефан Стефанов. Цялата църква с едно сърце и с една уста изпя „Многая лета” за църковната и светската власт, както и за здравето и благополучието на протойерей Добромир.

Да ни е честит новият протойерей на БПЦ – Добромир Димитров. Дай Боже, все повече български свещеници да принасят богати плодове на полето на църковно-просветната и социална дейност и да бъдат подобаващо отличени с църковни офикии.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки и видео: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Протойерей Добромир ДимитровПостригване на иподяконПостригване на иподяконМалък входМалък вход"Господи, Господи, погледни от небето и виж...""Господи, Господи, погледни от небето и виж..."Архим. ЕмилианВелик входВелик входИподякон ДамианНа многая лета владико!ПричастнициОтпустОтпуст

Видео

Представяне на бъдещия протойерей

Възвеждане в протойерейство

Велик вход

Заключителни слова

Аудио

Нов протойерей на Българската православна църква

« предишна новинаследваща новина »