ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов протойерей на Българската православна църква бе възведен от митрополит Неофит

11 януари 2010 11:41, Русенска митрополия
Посрещане на митрополита

На 10 януари, Неделя след Богоявление, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Николай” в Русе. В богослужението участваха архим. Емилиан, председателят на храма ставрофорен иконом Стефан Стефанов, свещеник Добромир Димитров и митрополитският дякон Кирил Синев.

В края на утринното богослужение, след Великото славословие, митрополит Неофит пострига за четец, певец и свещоносец на Българската православна църква малкия Дамиан Димитров, син на свещеник Добромир. След малкия вход на св. Литургия митрополит Неофит, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ и по решение на Епархийския съвет на Русенска епархия, отличи с църковната свещеническа награда „протойерей” свещеник Добромир Димитров.

Отличеният е свещенослужител на БПЦ от 2001 г. Той обгрижва няколко енории: храм „Св. Димитрий Басарбовски” в с. Басарбово, болничния храм „Св. Василий Велики” в МБАЛ, гр. Русе, както и русенския храм „Св. Николай”. Протойерей Добромир същевременно е асистент по църковно право в Православния богословския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” от месец февруари 2008 година. Към всичко това трябва да добавим дейността на протойерей Добромир, свързана с поканването на видни съвременни богослови от страната и чужбина и по организацията на църковни конференции, целящи осветляване на православната гледна точка в отделни области на църковния живот. Неслучайно о. Добромир е избран и за завеждащ отдел „Социални дейности” на Русенска митрополия.

Проповед за Неделята след Богоявление прочете секретарят на Русенска митрополия г-н Ангел Младенов.

Отец Добромир причасти голямото множество вярващи, които пристъпиха със страх Божий, вяра и любов към Тялото и Кръвта Христови.

В края на св. Литургия митрополит Неофит отново поздрави новия протойерей на БПЦ. Похвални думи към отличения изказа и ставрофорен иконом Стефан Стефанов. Цялата църква с едно сърце и с една уста изпя „Многая лета” за църковната и светската власт, както и за здравето и благополучието на протойерей Добромир.

Да ни е честит новият протойерей на БПЦ – Добромир Димитров. Дай Боже, все повече български свещеници да принасят богати плодове на полето на църковно-просветната и социална дейност и да бъдат подобаващо отличени с църковни офикии.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки и видео: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Протойерей Добромир ДимитровПостригване на иподяконПостригване на иподяконМалък входМалък вход"Господи, Господи, погледни от небето и виж...""Господи, Господи, погледни от небето и виж..."Архим. ЕмилианВелик входВелик входИподякон ДамианНа многая лета владико!ПричастнициОтпустОтпуст

Видео

Представяне на бъдещия протойерей

Възвеждане в протойерейство

Велик вход

Заключителни слова

Аудио

Нов протойерей на Българската православна църква

« предишна новинаследваща новина »