ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Харалампий и свещеническо ръкоположение в старопрестолния Видин

10 февруари 2015 14:24, Видинска митрополия
Празникът на св. Харалампий и свещеническо ръкоположение в старопрестолния Видин

На 10 февруари с тържествена света Литургия, отслужена с благословението на Видинския митрополит Дометиан от Белоградчишки епископ Поликарп, в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, сугубо бе почетена паметта на св. Харалампий, еп. Магнезийски.

Молитвено участие в светата Литургия взе Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който поздрави вярващите и им пожела Бог да им помага в живота и делата.

По време на тържественото богослужение в презвитерски сан бе възведен благоговейният дякон Митко Костов. С благословението на Видинския митрополит Дометиан, новият свещенослужител ще изпълнява енорийско служение в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин, както и ще оглави председателството на храм „Св. Константин и Елена“ в гр. Димово.

Преди ръкоположението епископ Поликарп, представяйки на вярващите дякон Митко, отправи призив към всички присъстващи в храма да се помолят както за него, така и за себе си и своите близки, щото Бог да дава на всеки нужното за спасение.

Нагръдният кръст на новия свещеник бе тържествено връчен от Видинския митрополит Дометиан, с думи на духовно напътствие и бащинска обич за дълголетно, благодатно и мирно служение.

След светата Евхаристия по традиция бе осветен нов пчелен мед, който вярващите от енорията бяха донесли за благословение.

Епископ Поликарп освети меда, след което прочете молитва към св. Харалампий, който да благославя и духовно предпазва вярващите от всяко зло и да създава благодатен път към Христа Бога.

Светата служба завърши с многолетствие за новия свещеник и вярващите, след което новоръкоположеният свещенослужител раздаде нафората и бе топло поздравен от присъстващите християни.

За поклонение на вярващите бе изнесена частица от мощите на св. Харалампий, за духовна утеха и поощрение в нелекия духовен и житейски път.

 

За повече снимки посетете http://on.fb.me/1z41PuH

Текст и снимки: йеромонах Максим

 

 

« предишна новинаследваща новина »