ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 12 януари 2010 г. ВАС ще разглежда жалба на Апостолска реформирана църква, насочена срещу конституционния статут на БПЦ

11 януари 2010 22:45, Българска Патриаршия
Логото на ВАС

На 12 януари 2010 г. Върховният административен съд (ВАС) ще разглежда жалба на Апостолска реформирана църква (АРЦ), в която се иска преразглеждане на Решение № 122 от 10. 07. 2009 г. на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Напомняме, че с това свое решение КЗД отхвърли обвиненията на протестантската общност срещу д-р Десислава Панайотова за това, че е споменала в интервю името на пастор Георги Бакалов и поделението на АРЦ ХЦ "Прелом" в контекста на оплаквания от потърпевши граждани, чийто живот е бил засегнат от сектантски учения и практики.

В хода на делото стана ясно, че същинската цел на жалбоподателите е отмяната на Закона за вероизповеданията и чл. 13 (ал. 3) от Конституцията на България, където се казва, че "традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание". Същото искане е поставено и в жалбата до Върховния административен съд, в която се прави опит да се внуши, че е дискриминационно спрямо другите вероизповедания признанието, което българската държава отдава на Българската православна църква за приноса й в цялостното развитие и благопреуспяване на българската нация.

След края на делото във ВАС ще ви информираме за неговия изход.

Той ще покаже дали в България е допустимо българи, пък били те и с различна вяра, да застават срещу българската история и духовна култура, срещу Църквата, която дари на своя народ буквите, Христовото Евангелие, християнското самосъзнание и нравственост, пътя към спасението и Божието Царство. И не е ли редно, въпреки етническите, мирогледни и религиозни различия, и наред с плурализма в съвременното ни общество, всички да отдадем на Църквата уважение, благодарност и поклон?

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

ВАС ще разглежда жалба на Апостолска реформирана църква, насочена срещу конституционния статут на БПЦ

« предишна новинаследваща новина »