ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнични богослужения за свети Харалампий

11 февруари 2015 15:40, Пловдивска митрополия
Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Златна ябълка"

На 10 февруари, Православната църква почита свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец, смел епископ в Магнезия и смел проповедник на вярата.

В навечерието на празника, на 9 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Празнична вечерня с петохлебие и Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона ”Златна ябълка” в един от най-старите храмове, посветен на Божия угодник - храм „Св. свщмчк Харалампий" в град Пловдив.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, председателят на храм „Свети Харалампий” протойерей Теодосий Лозанов, храмовото духовенство и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор ”Свети апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Боголюбивият народ изпроси молитвено закрилата на Пресвета Богородица от чудотворната икона ”Златна ябълка” и от Магнезийския Чудотворец свети свещеномъченик Харалампий, горещ застъпник и бърз помощник в скърбите.

На 10 февруари, когато Православната ни църква чества празника на светия свещеномъченик Харалампий, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Харалампий” в град Пловдив.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, председателят на храма протойерей Теодосий Лозанов, храмовото духовенство и свещеници от града.

По време на богослужбата Знеполският епископ Арсений ръкоположи в свещения дяконски чин на Българската православна църква Любомир Иванов Чавдаров от град Ветрен, Пазарджишка духовна околия.

Викарният епископ го поздрави с приемането на духовно служение, като изтъкна колко отговорно е то пред Бога и човеците, и му пожела здраве, благодатен успех и усърдие при богослужебния стаж и в по-нататъшната му работа, където Бог го призове.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор ”Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на причастния свещеноиконом Виктор Христев прочете житието на свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец.

По традиция на този ден се освещава новата пчелна продукция на пчеларите - закрилник и молитвен ходатай на които е св. Харалампий.След светата Литургия Знеполският епископ Арсений освети с молитва пчелния мед на медопроизводителите, като напомни на християните да го съхраняват в домовете си и да ядат от него през годината за изцерение на душевни и телесни болести.

В словото си за празника викарният епископ се обърна към богомолния народ с думите: ”Ние живеем в особен век. Нашият век предлага на човека комфортни условия за живот - лукави. И често пъти ни се подхвърлят всякакви изкушения за устройство на духовния живот. Предлагат се много и трудноразличими уловки, които без напрегнат духовен живот на човека почти е невъзможно да се уловят. Такова вкаменено и странно безчувствие, както са казали светите отци, съпроводено с хоризонталното положение на дивана и с ропот срещу цялото ни заобикалящо пространство, е станало за съжаление перманентно състояние на съвременния човек. Това е и беда, и нещо повече. Това е и катастрофа. Защото един такъв човек никога не може да си представи мъченията за плътта, страданията за вярата и изтезанията за Христа. Всички мъченически подвизи му се струват като някаква приказка, нямаща нищо общо с нашия реален живот. И ето наближава Великият пост. И ако ние във всекидневието си все така много се трудим за плътта си, то нека по време на Великия пост бъде точно обратното. По време на Великия пост ние да си спомним за молитвите на изповедниците, за страданията на мъчениците, за подвига на Божиите угодници и да им подражаваме, макар и в малка мяра, заради тържествуващата вяра в нас и преди всичко заради Божията любов".

След светата божествена Литургия Знеполският епископ Арсений отправи молитвата „За всяка просба” за благодатна Божия закрила над светата обител „Св. св. Кирик и Юлита". Да запази Бог светия манастир.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Младен Добрев.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

Празнична вечерня http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/849-09022015g-praznichna-arhiereiska-vechernya-v-hram-q-svsvshtmchk-haralampii-q--grad-plovdiv-.html

Архиерейска света Литургия http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/850-10022015g-arhiereiska-sveta-liturgiya-v-hram--svsvshtmchk-haralampii---grad-plovdiv-.html

 

 

Снимки

Празнична вечерня в храм "Св. Харалампий"Празнична вечерня в храм "Св. Харалампий"Архиерейска света Литургия в храм "Св. Харалампий"Архиерейска света Литургия в храм "Св. Харалампий"Епископ Арсений ръкополага за "Дякон" Любомир Чавдаров
« предишна новинаследваща новина »