ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на св. Фотиния в с. Първенец

16 февруари 2015 11:21, Пловдивска митрополия
Посрещане на Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений

Сред почитта към многото православни жени, които познава историята на Църквата ни, е и прославата на света Фотиния – самарянката. Срещайки се с Господ Иисус Христос, тя станала светлина, способна да възроди и най-грешната душа, да я изведе от бездната на нечестието и възвиси до върха на духовната сила.

На 13 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска света Литургия в храм „Света Фотиния” в село Първенец.

В края на Великото славословие викарният епископ Арсений пострига за четец и певец на Българската православна църква Владо Рогачев от град Пловдив.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев и председателят на храма „Света Фотиния” протойерей Илия Узунов.

Литургичните песнопенията изпълни митрополитският хор ”Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на причастния свещеноиконом Виктор Христев прочете житието на света Фотиния.

Храмът беше изпълнен до краен предел с богомолен народ, който молитвено взе участие в светата богослужба.

Викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и поздрави миряните от негово име. В словото си за празника владиката се обърна към богомолния народ с думите: ”Всички хора в първите векове, вековете на гонения в гражданската история, приемали мъчения. Били подлагани на мъчения жени, деца и старци. Били подлагани на мъчения и хора, които нямали никакви телесни и физически сили. И ето го отговорът на въпроса – Христос казва на своите ученици: „Нима мислите, че душата е по-малка от плътта?" Как може да се измерва това, което е измеримо: има тежест, има форма – тялото, с това което е неизмеримо с нищо – душата? Нали душата не може да се усети физически. Ние не можем да я видим, душата е безсмъртна. Тя е особена Божия грижа. И следователно трябва да бъде главно достояние за човека. Душата, която живее в нас и не се поддава на никакъв умствен анализ, има способността да се радва".

Духовното тържество завърши с многолетствие провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Ангел Ангелов.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/853-13022015g-arhiereiska-sv-liturgiya--hram-q-sv-fotiniya-q-s-parvenetz-.html

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Преосвещенство Знеполският епископ АрсенийЗнеполският епископ Арсений постригва за чете и певец Владо РугачевЗнеполският епископ Арсений постригва за чете и певец Владо РугачевЗнеполският епископ Арсений постригва за чете и певец Владо РугачевМитрополитски хор "Св. ап Ерм"Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Виктор Христев
« предишна новинаследваща новина »