ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 14 февруари с голяма тържественост бе отбелязан празникът на Ивайловград.

16 февруари 2015 15:41, Пловдивска митрополия
Посрещане на Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Божествена света Литургия в храм „Свето Преображение Господне” в Ивайловград.

В края на Великото славословие за четци и певци на Българската православна църква викарният епископ Арсений пострига: Николай Николов от Ивайловград, Христо Попов, Иван Вълчев, Павел Иванов и Христо Чирпанлиев от град Кърджали.

С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, свещеноиконом Николай Величков – архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, и свещеници от епархията.

Този ден, Задушница, е в памет на всички починали православни християни. По време на светата Литургия, преди Херувимската песен, свещениците отправиха молитва за упокоение на починалите.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

След светата Литургия викарният епископ Арсений възглави литийно шествие до центъра на Ивайловград с частицата от Светия Кръст Господен, съхранявана в манастира „Света Троица” – Кръстова Гора.

Архиереят отслужи молебен за благословение на жителите на града и за изобилие на земните плодове, и по традиция подряза лозята.

На богослужението присъстваха: кметът на Ивайловград Дияна Овчарова, председателят на Общински съвет Ивайловград - Дарина Кисьова-Зафирова, областният управител на Хасково - Добри Беливанов, общественици, депутати от Народното събрание и гости на града.

Знеполският епископ Арсений преподаде на народа архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и в празнично слово към богомолния народ се обърна с думите: ”Бог е вечната любов, вечната правда и вечната истина. Страшно е да гледаш раздвижването на земната кора. Страшно е да гледаш неудържимата водна стихия. Тъжно е да виждаш дългогодишен човешки труд унищожен. Тъжна е гледката на опустошената нива – буренясало и изсъхнало лозе, лишено от плодове. Защото земната стихия не се спира пред нищо, камо ли пред това, което е създала човешката ръка. И днес Божията десница твори сила. Бог е снизходил с безкрайното Си човеколюбие към вас – жителите на Ивайловград, имайки възможността да се поклоните на една велика светиня в православния свят - частицата от Светия Животворящ Кръст Господен, дървото на което бе разпнат Спасителят, за изкупление на човешкия род. С благословението на правоправещия архиерей на Пловдивска епархия - Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, днес бе донесена именно частицата на Светия Кръст Господен съхраняваща се в манастира „Св.Троица” - Кръстова Гора, за благословение, за духовно насърчение, за да се запази този град от всякакви злополуки, беди, катастрофи и аварии”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Ангел Ангелов.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/854-14022015g-arhiereiska-sv-liturgiya--litiino-shestvie--grad-ivailovgrad-.html

 

 

Снимки

Постриганите за четци и певци Николай Николов, Христо Попов, Иван Вълчев, Павел Иванов и Христо ЧирпанлиевМитрополитският хор "Св. ап. Ерм"Тържествената лития с частицата от Животворящия Кръст Господен
« предишна новинаследваща новина »