ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

142 години от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски) - възпоменателно честване във Видин

19 февруари 2015 15:34, Видинска митрополия
142 години от обесването на йеродякон Игнатий (Васил Левски) - възпоменателно честване във Видин

Община Видин съвместно с Видинска света митрополия организира възпоменателно честване по повод 142 години от обесването на Апостола. То започна със заупокойна молитва в памет на йеродякон Игнатий (Васил Левски) в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, отслужена с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит Дометиан, в съслужение с архимандрит Евтимий, йеромонах Максим, свещеник Ставри и протодякон Александър Нешев.

Епископ Поликарп се обърна с кратко слово към присъстващите в храма и ги призова да бъдат достойни последователи на йеродякона, защото ако има нещо, което днес трябва да ни сплотява в негово име, това е жертвоготовността да отдадеш по примера на Евангелието душата си за другите.

„Наставник във вярата, духовността, правдата и справедливостта беше и си остава Васил Левски. Затова ние сме призвани да следваме неговия пример. Нека паметта на този велик българин пребъде във вековете и да си спомняме за него не само на 19 февруари, но постоянно в нашия живот”, допълни след заупокойната молитва в памет на Апостола Белоградчишкият епископ Поликарп.

След заупокойната молитва събитието продължи пред бюст-паметника на Левски в града, където зам.-кметът на община Видин г-жа Борислава Борисова произнесе тържествено слово.

Децата от Целодневна детска градина „Васил Левски”, гр. Видин, представиха рецитал, посветен на Апостола. Както всяка година, Община Видин връчи грамоти и плакет на победителите в традиционното състезание „Лъвски скок”. По традиция то бе организирано от Ученически спортен клуб „Шампион”, съвместно с общината.

Честването пред бюст-паметника на Апостола завърши с поднасяне на венци и цветя от представители на местни и държавни институции, политически партии, културни институции, организации, училища и детски заведения, както и от граждани. Официални гости на тържеството бяха г-н Момчил Станков, областен управител на област Видин, г-н Пламен Трифонов, председател на Общински съвет Видин.

Членове на патриотичен клуб „Бдинци”, облечени в традиционни хайдушки носии и въоръжение, произведоха почетен залп в памет на Васил Левски и загиналите за Освобождението на България.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »