ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязохме 142 години от трагичната гибел на Апостола на свободата - Васил Левски

20 февруари 2015 08:18, Софийска митрополия
Панихида за Васил Левски

На 19 февруари се изпълниха 142 години от кончината на най-обичания наш национален герой – йеродякон Игнатий – Васил Левски, наречен българския Апостол на свободата.

В старинния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия“, който се намира в близост до лобното му място и където се съхранява кичур от косите му, бе отслужена панихида, предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него в панихидата съслужиха архимандрит Герасим, гл. секретар на Светия Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, и десетки предстоятели на столични храмове, свещеници и петима дякони.

Молитвено участие взе Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит.

В храма множество държавници, общественици и гражданство запалиха свещи и се помолиха за упокоение душата на Апостола на свободата. Сред присъстващите бяха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на СОС, посланици, депутати, граждани и всички възпитаници на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", както и ученици от Спортното училище “Васил Левски“.

В края на последованието еп. Григорий произнесе възпоменателно слово за патриота, революционера, православния духовник, изпълнил на дело Христовите заповеди и отдал живота си за своите ближни.

След панихидата духовенството и граждани се отправиха в литийно шествие към паметника на Васил Левски. Към шествието се присъединиха президентът на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри, представители на различни парламентарни групи и обществени дейци.

Проведе се митинг-поклонение пред паметника на Апостола, където бяха произнесени слова от кмета Йорданка Фандъкова, президента Росен Плевнелиев и академик Константин Косев, член на Общобългарския комитет „Васил Левски”.

С възпоменателна програма, подготвена от Столична община, и тържествена проверка бе почетена паметта на йеродякон Игнатий в деня на 142-рата годишнина от гибелта му. Държавници, общинари, министри и граждани преклониха глави и колене пред паметта на Дякона.

От духовенството и представителите на българската държавност бяха поднесени венци и цветя на паметника, който от рано сутринта бе обсипан с цветя от малки и големи родолюбци.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Панихида за Васил Левски Литийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил ЛевскиЛитийно шествие до паметника на Васил Левски
« предишна новинаследваща новина »