ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Волоколамски архиеп. Иларион: европейските организации са длъжни да зачитат фундаменталните ценности на традиционните религии

13 януари 2010 21:00, Българска Патриаршия
Волоколамският архиепископ Иларион

На 12 януари в Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия се е състояла среща на неговия председател Волоколамския архиепископ Иларион Алфеев с журналисти.

Отговаряйки на въпроси на представителите на средствата за масова информация, архиепископ Иларион разказал за това, че Руската православна църква има намерение да продължи диалога с различни европейски организации, в частност, с Европейския съюз и Съвета на Европа „по проблематика, която е свързана с нравствения и духовния живот на човека”.

„Ние ще се стремим към това, при изработването на решения, особено в законодателната сфера, да се взема предвид не само атеистичният, секуларният, но и религиозният мироглед” - заявил той.

Председателят на ОВЦС обърнал внимание на събеседниците си върху това, че работата на международните европейски организации се базира на определена идеология, която се е формирала в течение на известно време, и днес в тази идеологическа парадигма доминира секуларното атеистично разбиране на нравствените въпроси.

„Ние призоваваме към това - подчертал владиката, - при изработването на решения във всички области, касаещи нравствеността, включително, например, семейната етика, в областите, свързани с живота и смъртта на човека, като, например, по въпроса за евтаназията, да се зачита религиозният мироглед. Ние категорично сме против това, атеизмът да се възприема в качеството на "общ знаменател" на всички религии, както понякога се опитват да представят това секуларните политици, които казват: "Между религиите има разногласия, затова, за да не бъде обиден никой, дайте да изходим от атеистични предпоставки". Това е абсолютно лъжлива и неприемлива за нас позиция. Ние изхождаме от това, че между традиционните религии в сферата на нравствеността общото е много повече от различията” - казал председателят на ОВЦС.

Архиепископ Иларион изразил убеждението, че европейските международни организации са длъжни да зачитат фундаменталните ценности на традиционните религиозни общности: „Става дума не за богословски постулати, а за тези ценности, върху които през вековете се изграждал животът на християнското общество, в частност, за традиционното разбиране за семейството. Ние никога не ще се съгласим с това, че сексуалният „съюз” между представители на един и същи пол може да бъде законодателно приравнен към брачния съюз между мъжа и жената, с това еднополовите двойки да имат право да осиновяват и възпитават деца. Ние никога не ще се съгласим с това, че умъртвяването на зародиш в майчината утроба не е грях и трябва да се поощрява. Ние никога не ще се съгласим с това, че на лекарите може да бъде възложена мисията не само да лекуват хората, но и да ги умъртвяват”.

Патриархия.ru
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Европейските организации са длъжни да зачитат фундаменталните ценности на традиционните религии

« предишна новинаследваща новина »