ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз посети Синодната палата

20 февруари 2015 18:17, Отдел "Връзки с обществеността"
Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз посети Синодната палата

Патриаршеският викарий Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон прие днес Негово превъзходителство посланика на Израел Шаул Камиса Раз. Срещата, в която взеха участие и гл. секретар на Светия Синод архим. Герасим, зам.-посланикът г-жа Саусан Хасон и нач.-отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ г-жа Александра Карамихалева, се състоя в приемния салон на Синодната палата.

Визитата бе във връзка с предстоящото официално отбелязване на 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Израел. Обсъдени бяха инициативи, свързани с отбелязването на годишнината, както и възможностите Българската православна църква да вземе участие в тях.

По време на срещата израелският посланик припомни решаващата роля на Българската православна църква за спасяването на българските евреи от депортация и подчерта, че БПЦ и нейното духовенство както в онези трагични години на Втората световна война, така и днес показва на дело какво е християнска любов и е истински гарант за запазването на стабилитета и мира в България.

От своя страна, епископ Тихон отбеляза, че толерантността не е достатъчна за мирното съжителство и взаимопомощ между хората - за това е нужна любов, само любовта може да покрива расовите, веровите и социалните различия.

В края на срещата преосвещеният епископ Тихон показа на гостите заседателната зала на Светия Синод - историческото място, където през цялата 1942 г. на своите заседания, както на разширения, така и на намаления състав, Светият Синод на Българската православна църква обсъжда и взема конкретни решения в защита на сънародниците ни евреи.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »