ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

23 февруари 2015 10:46, Софийска митрополия
Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

„Възсия пролетта на поста! Цветът на покаянието; да се очистим, братя,

от всяка сквернота...“- с тези думи Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит започна словото си, отправено към десетките духовници на Софийска епархия и стотиците миряни, дошли в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, за да вземат молитвено участие във вечерното богослужение и да изпросят Божия благослов за започващия Велик пост.

Българският патриарх Неофит пристигна за началото на вечернята в митрополитската катедрала, придружаван от епископите: Браницки Григорий, викарий на Софийския митрополит, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство при храм-паметника „Св. Александър Невски”, Маркианополски Константин; главния секретар на Св. Синод архим. Герасим и архимандрит Дионисий, началник-отдел "Богослужебен".

Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, заедно с храмовото духовенство отслужи полагащата се особена по своя ред вечерня, която се изпълнява през всички неделни вечери на Великия пост. За умилителното покайно настроение на стотиците вярващи допринесе сборната група свещеници и църковни певци, ръководени от протойерей Кирил Попов.

По време на изпълнението на първата самогласна стихира бе подменено цветното храмово и свещеническо облачение с черно (тъмно) - на духовниците: епитрахил, стихар, орар; на храма: покривките на св. Престол, аналоите и проскинитариите.

Негово Светейшество в края на вечернята се обърна към препълнилите храма духовници и миряни. Цялото слово може да прочетете на адрес:

http://new.sliven.net/sys/news/admin/add.php?id=165984

След благопожеланието за спасителен пост патриарх Неофит се поклони на олтарните икони и започна взаимното опрощение, като първи пристъпиха към Първойерарха на Българската църква епископите, след това духовниците, а след това и миряните.

Традицията да се извършва всеобщо опрощение между християните е продиктувана и утвърдена от текста на евангелското четиво, което се чете на св. Литургия в Неделя Сиропустна. В този ден то проповядва да прощаваме греховете на ближния, като се вгледаме самокритично в собствения си живот и да не забравяме истинските, духовните съкровища, които трябва да се стремим да събираме.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Браницки еп. ГригорийНеделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Негово Светейшество Българският патриарх НеофитНеделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Неделя на всеопрощението в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »