ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 част

24 февруари 2015 15:54, Пловдивска митрополия
Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 част

Времето на първата седмица от Великия пост е особено важно за всички християни, защото Светата православна Църква като премъдра и чадолюбива майка е установила специални богослужебни последования, отслужвани през този период, които да ни подпомогнат в предстоящите свети Тайнства – изповед и причастие.В първите дни на Великия пост в храмовете на Пловдивската епархия по време на вечерните богослужения се чете Великият покаен канон на св. Андрей Критски.

В понеделник 23-ти февруари, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Великото повечерие в митрополитския храм „Св.вмчцаМарина” в град Пловдив.

Молитвено съучастие в светата богослужба взе Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит. С архиерея съслужиха ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев – духовни надзорници при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство и свещеници от града.

По покана на Пловдивския митрополит Николай покайното последование на първата част от канона на св. Андрей Критски бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Това дивно църковно творение е зов за осъзнаване на греха и за покаяние. Душата е дълбоко заспала в грях и заради нея свети Андрей Критски се обръща с думите: „Душо моя, душо моя, стани, защо спиш". Целият канон е пропит от мисълта и нуждата от покаяние: „Помилвай ме, Боже, помилвай ме !”

Съучастие в съборната света богослужба взеха цялото духовенство на града и богомолният народ Божий, преклонил глави и сърца в съкрушение пред Господа Иисуса Христа.

Песнопенията, подпомагащи молитвеното настроение на вярващия народ бяха изпълнени от митрополитския хор ”Св.ап. Ерм” с диригент Георги Радев и смесените църковни хорове от пловдивските храмове под диригенството на Дорис Хофман.

В края на последованието с вдъхновяващо слово Пловдивският митрополит Николай се обърна към богомолния народ:”Ето сега благоприятен ден! Ето сега ден на спасение! Какъв е този ден, за който говори светият апостол? Това е със сигурност същият онзи ден, за който св.ап.Павел каза, че се приближава, а нощта преваля. Това е същият онзи слънчев ден на духовна пролет за човешката душа – светият Велик пост. Онзи ден, за който светият апостол ни посъветва да го посрещнем, като отхвърлим дрехата на душата, с която тя била облечена през тъмната нощ на греха. Да наденем оръжието на светлината на правдата и грижата за плътта да не превръщаме в похоти. Истинска духовна пролет за човека, за християнина е Светата Четиридесетница!”

Светителят на Пловдивска епархия изрази искрена благодарност към Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и призова християните особено през великопостните дни да бъдат редовни богомолци в храма - мястото за обща църковна молитва, която е спасителна и повдига покайния дух на всеки православен християнин в благоприятното време за спасение - Великия пост.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/858-23022015g-veliko-povecherie-s-kanona-na-sv-andrei-kritski-1-chast-mitropolitski-hram--sv-marina--gr-plovdiv-.html

 

 

 

Снимки

Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 частВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 частВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 частВелико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 част
« предишна новинаследваща новина »