ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

25 февруари 2015 11:25, Софийска митрополия
Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

На 23 февруари в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено Велико повечерие, което се полага да се изпълнява през дните на Великия пост. Във вечерното чинопоследование е включен Покайният канон на св. Андрей Критски, който Църквата мъдро е отредила да се изпълнява през първите дни на св. Четиридесетница, с цел да отклони нас, християните, от светски мисли и грижи и да ни насочи, особено в тези дни, към съзнаване на греховете ни, към покаяние и сърдечно очистване.

На покайното богослужение присъстваха: Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит, преосвещените епископи Тивериополски Тихон, Браницки Григорий, Маркианополски Константин, архимандрит Герасим - главен секретар на Св. Синод, и множество предстоятели на храмове и столични свещеници.

Според предвидената програма на Софийска св. митрополия първата част на канона бе прочетена от патриаршеския викарий - Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон.

Умилителните песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени по утвърдена вече традиция от Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.

Епископ Тихон се обърна към изпълнилите митрополитската катедрала столичани с вдъхновено слово, в което говори за покаянието и благодатта на опрощението, което можем да получим с покайни сълзи и за това, че ако последваме призива на св. Църква да преминем тези дни в смирение и покаяние, ще получим прошка от Бога и ще предвкусим онази радост, която ни очаква в пасхалната нощ, към която се стреми всяко християнско сърце.

В края епископът призова християните особено през дните на Великия пост да бъдат редовни богомолци в храма, мястото за обща църковна молитва, която е спасителна и повдига покайния дух на всеки православен християнин в благоприятното време за спасение - Великия пост.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Покаен канон в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »