ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Студенти посетиха Роженския манастир

25 февруари 2015 22:52, Неврокопска митрополия
Студенти посетиха Роженския манастир

В изпълнение на проекта „Изкуствата и културата като ресурс за постигане на общество с икономика на знанието“ студенти и преподаватели от катедрата по културология към Югозападния университет „Неофит Рилски“ посетиха на 24 февруари Роженския манастир „Свето Рождество Богородично“.

Целта на проекта е подобряване качеството на образованието и обучението на студентите от всички специалности от Факултета по изкуствата в съответствие както с потребностите на бизнеса и пазара на труда, така и с обществения интерес за достъпни и приобщаващи култура и изкуства, развиващи творческата активност, иновативност и общ личностен потенциал на гражданите.

Във финалната фаза на проекта студентите с голям интерес посетиха Роженския манастир, съпровождани от свещ. Стоян Бербатов, от екипа на православния информационен център на св. Неврокопска митрополия.

Студентите бяха посрещнати от архимандрит Епифаний, игумен на Роженския манастир, който ги запозна с историята от основаването на обителта до днес. Особен интерес предизвика в младите хора разказа за богатата монашеска традиция, за великия подвиг на монашеския живот и за благотворното въздействие на монашеството върху живота на обществото ни в миналото и днес.

След това групата разгледа манастирската църква и научи повече за смисъла и същността на иконите и иконостаса, за логиката при подреждането на самите икони на иконостаса, за стенописите и вътрешната уредба на църквата.

Беседването продължи и в архондарика на манастира, на теми за вярата, поста и любовта, която трябва да имаме към ближните и към Бога, за да извървим нашия път към спасението и вечността.

текст и снимки: Православен информационен център

 

 

Снимки

Студенти посетиха Роженския манастирСтуденти посетиха Роженския манастирСтуденти посетиха Роженския манастирСтуденти посетиха Роженския манастирСтуденти посетиха Роженския манастирСтуденти посетиха Роженския манастир
« предишна новинаследваща новина »