ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязахме 132 години от Освобождението на Сливен

15 януари 2010 13:17, Сливенска митрополия
Отбелязахме 132 години от Освобождението на Сливен

Два дни по-рано Сливен отбеляза 132-годишнината от Освобождението на града от османско владичество. Традиционно честването се проведе на площад „17 януари" в кв. "Клуцохор", на мястото, където през 1878 година руските войски навлизат в Сливен.

Със срещен марш и в тържествен строй представителните подразделения на Центъра за подготовка на танкисти посрещнаха командира полковник Николай Спиров и официалните лица - председателя на Общинския съвет Мария Григорова, зам.-областния управител Пейчо Пейчев и секретаря на областната управа Кирил Аврамов, общинари и общински съветници.

Панихида в памет на падналите воини за Освобождението и молебен за здравето на жителите на Сливен отслужи Сливенският митрополит Йоаникий в съслужение с члена на епархийския съвет отец Методи Попов.

Венци и цветя бяха поднесени от името на военния гарнизон, институции и организации.

Също по традиция голямо бе присъствието на площада в този ден. Това се дължи на активното участие в освобожденския празник на Сливен от страна на ученици и учители от Второ основно училище „Христо Ботев" и Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри" в града.

На 4 януари 1878 г. по стар стил /днес 17 януари/ в Сливен влизат драгуните на майор Кардашевски, водени от сливенеца Коста Карадимитров и се установяват в Клуцохор. За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарният сливенски войвода Панайот Хитов.

Войските на генерал Делингсхаузен са посрещнати тържествено от гражданите, духовенството и първенците на Сливен. Сред тези, които тогава са носели тържествено християнските хоругви, е вече слепият бунтовен поет даскал Добри Чинтулов, който произнася приветствено слово към освободителите.

Текст: Доброслав Иванов
DARIK NEWS / Сливен
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Отбелязахме 132 години от Освобождението на СливенОтбелязахме 132 години от Освобождението на СливенОтбелязахме 132 години от Освобождението на СливенОтбелязахме 132 години от Освобождението на Сливен

Аудио

Отбелязахме 132 години от Освобождението на Сливен

« предишна новинаследваща новина »