ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"

27 февруари 2015 12:15, Софийска митрополия
Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"

Четири поредни вечери християните в съборна молитва отправят своя духовен зов към Бога с думите „Помилуй мя, Боже, помилуй мя” и си правят равносметка: „Душо моя, душо моя, събуди се, защо спиш? Краят наближава”.

Вярващият човек, който четири седмици се подготвяше за Великия пост, четири поредни вечери отправя славословия и молитви към Бога, св. Богородица и св. Андрей Критски и търси средства за покаяние, което да го доведе до духовно очистване и спасителна вяра. Затова всеки ден от началото на поста ревностно се отправя към църковното събрание, та да може, съмолитствайки в храма, преживявайки духовния път на разкаялите се грешници, да се подготви и пристъпи към св. Христови Тайни.

Съгласно програмата на Софийска митрополия, четвъртата част на Покайния канон на св. Андрей Критски бе отслужена в столичния храм „Св. Параскева“на ул. „Раковска”. Под купола на красивия и благолепен храм се събраха стотици християни от цяла София, които заедно с духовниците на Свещеническия хор и певци от различни софийски църкви възнесоха песнопения и молитвословия . Мнозина с богослужебна книга в ръка внимателно слушаха покайните слова, а цялата църква с умиление тихо припяваше: „Помилуй мя, Боже, помилуй мя”.

Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит и викарият Браницки еп. Григорий взеха молитвено участие в богослужбата.

Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод, предстояваше вечерното последование, в което взеха участие храмовото духовенство и дякони. След като прочете и последния стих на Покайния канон, архимандрит Герасим произнесе вълнуващо слово, в което говори за това как трябва да променим нашия живот, като се опитаме да започнем от малките неща, за да стигнем до по-големите.

"Да се опитаме да упражняваме себе си във всекидневния наш живот. Всеки ден има достатъчно поводи за аскеза – дори само да отидеш в центъра на София, това вече е подвиг. Да не се разгневиш. Да проявиш търпение. Да не ругаеш, когато те засичат с колата. Да запазиш своя мир, без да нарушаваш мира на другия. И ако можем, ако ни останат сили, да си казваме и молитвата през това време и така да се борим със страстите, да превъзмогваме себе си – индивидуализма и егоизма си, желанието ни да контролираме всичко, всичко да върви по наш план и да стане по нашия начин… Нека започнем от тези прости неща и от тях ще напреднем към следващите. Чрез многото прости неща да отидем по-нататък. Та да възрастваме лека-полека в добродетелите и заедно да достигнем до светлия ден на преславното Христово Възкресение" - завърши словото си отецът. Цялото слово на архимандрит Герасим може да прочетете на адрес: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=166579

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"Покаен канон в столичния храм "Св. Параскева"На братска трапеза
« предишна новинаследваща новина »