ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възпоменателна изложба за Руско-турската война (1877-1878) и Освобождението на България

27 февруари 2015 15:51, Отдел "Връзки с обществеността"
Възпоменателна изложба

На 27 февруари, в навечерието на Трети март – Националния празник на Република България, бе открита изложба „Руско-турската война (1877-1878) и Освобождението на България в гравюри”. Изложбата, подредена в централното фоайе на Българската академия на науките, бе организирана от Научния архив и Централната библиотека на БАН и Форум „България-Русия”. Експозицията представя гравюри на кореспонденти и художници, отразявали военните действия и свидетелстващи за най-важните моменти от хода на Освободителната война.

На официалното откриване Българската православна църква бе представлявана от Тивериополския епископ Тихон, викарий на Българския патриарх и председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, нач.-отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод Александра Кармихалева и доц. Костадин Нушев от Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ.

Изложбата бе открита от председателя на БАН академик Стефан Воденичаров, посланика на Руската федерация Ю. Н. Исаков, Тивериополския еп. Тихон и предстоятеля на Руското подворие в София архим. Филип (Василцев).

В своето слово еп. Тихон каза, че българският народ помни и винаги възпоменава героичното дело на руските воини, паднали за освобождението на България, знак за което е и издигащият се в центъра на София благолепен храм-паметник на българското освобождение „Св. Александър Невски”. Пожела на всички българи, чествайки Националния празник, да се стремят да бъдат достойни за извоюваната им свобода и да не се поддават на политически внушения, които се опитват да помрачават вековните духовни връзки между руския и българския народ. Епископ Тихон предаде на всички присъстващи благословението на Българския патриарх Неофит и ги покани на традиционния Молебен по случай Националния празник 3 март в ПКСХП „Св. Александър Невски”.

 

 

« предишна новинаследваща новина »