ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа статия на Богородичния акатист във Видин

27 февруари 2015 20:02, Видинска митрополия
Първа статия на Богородичния акатист във Видин

На 27 февруари в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, по време на Малкото повечерие тържествено бе прочетена първата част на Богородичния акатист.

Молението към пречистата Божия Майка бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който прочете първата статия от акатиста. На клироса пяха свещениците от храма.

По време на Малкото повечерие бе отслужен по традиция и чинът на Петохлебието, за радост и духовна утеха на вярващите, прекланящи се пред светата, пречиста и преблагословена Богородица.

Прочувствено слово произнесе Видинският митрополит Дометиан. Той изтъкна величието на Божията Майка, припомняйки моменти от църковната история, които показват борбата на Църквата Христова за богословска чистота, вяра и истина по отношение преклонението и почитта пред тази, която е родила Господ Иисус Христос – Спасителя на човешкия род.

След молитвеното последование и славословие и след благото вдъхновено слово на митрополита, вярващите се поклониха пред образа на св. Богородица и получиха от осветените хлябове за здраве и благословение.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »