ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЧУДОТО И СЪБОТАТА НА ХРИСТОВИЯ ВОИН. Тодорова събота в Синодния параклис - фоторепортаж

28 февруари 2015 12:34, Анула Христова
На Тодорова събота в Синодния параклис

В първата събота на светата Велика Четиридесетница православните християни се обединяват около Светата трапеза, в памет на чудото на война Христов, св. Теодор Тирон. Подвизавайки се през тази първа великопостна седмица, всеки според силите си, по добрия светийски пример чрез молитвен пост, с вярата, която побеждава света и неговите сили, те поменават чудесата на Христовото очищение от злото и греха и се изпълват с дръзновението на доблестните воини, впуснали се в духовната битка между живота и смъртта.

От рано сутринта синодалните служители изпълниха малкия параклис „Св. цар Борис” при Синодната палата. Евхаристийното богослужебно последование бе оглавено от Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, гл. секретар на Светия Синод. В съслужение с него бе духовният надзорник на Софийска епархия, ик. Кирил Дидов. Иподяконстваше синодалният служител А. Воденичаров.

Тихостта на мирното приношение се подсилваше от източното песнопеене на двамата псалти - семинарски възпитаници.

Коливото, което се приготвя за спомняне на чудото, предпазило подвизаващите се в чистотата Христова от омърсяване с идолопоклонска суета, бе осветено в края на богослужбата. За радост и всеобща утеха всички присъстващи се опростиха и пристъпиха към светия Потир.

Високопреподобният архимандрит прочете Патриаршеско и Синодално окръжно послание по повод 70-годишнината от вдигането на схизмата над БПЦ (посланието прочетете тук: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=165535). Наблягайки на последния призив в посланието: „Нека в този празничен ден не търсим толкова историческата правда, а се радваме на единството от общението ни в Светия Дух с всички сестри – Православни църкви и заедно с тях да работим още по-усърдно и успешно за делото на православното християнско свидетелство, за общата мисия на Христовата Църква”, архим. Герасим пожела светото Причастие да бъде на всички за живот и спасение.

Накрая, по отдавнашна традиция, синодалните служители и техните гости бяха поканени в приемния салон на палатата, където опитаха от вкусните мекици и постни сладки на синодните домакини.

Текст: Анула Христова
Фоторепортаж: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

На Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в Синодния параклисНа Тодорова събота в приемния салон на Св. СинодНа Тодорова събота в приемния салон на Св. СинодНа Тодорова събота в приемния салон на Св. СинодНа Тодорова събота в приемния салон на Св. Синод
« предишна новинаследваща новина »