ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Православна в старопрестолния град Видин

01 март 2015 15:28, Видинска митрополия
Неделя Православна в старопрестолния град Видин

На 1 март, когато Православната църква отбелязва първата неделя от Великия пост, определена от църковните отци като Православна неделя, в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп отслужи света Василиева литургия и така по достоен начин бе почетен денят на светото Православие.

В богослужението взеха участие духовници от храма и много благочестиви християни.

След прочитането на евангелския текст, архимандрит Евтимий прочете Патриаршеско и синодално окръжно послание по повод 70-годишнината от вдигането на схизмата над Българската православна църква.

Проповед за празника с благословението на Видинския митрополит произнесе йеромонах Максим, който припомни за православната вяра и християнски дух, които трябва да горят в сърцата на хората и отговорността, която всеки трябва да има, за да бъде достоен християнин и предано чедо на Бога.

След светата Литургия Видинският митрополит Дометиан отправи молитва към Бога, като Му благодари за великите и пречудни благоволения към християните и нашия народ, а също така пожела единство на нашия народ и пребъдването му в православната вяра и дух.

За поклонение на вярващите християни в Неделя Православна, когато се почитат светите реликви и свещени изображения, бяха поставени в средата на катедралния храм свещени изображения и свети мощи за благословение и духовна радост.

В светата Литургия за Неделя Православна участие взеха и семинаристи от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и от БФ при СУ „Св. Климент Охридски“. Те изпълниха утринното богослужение, служиха в светия Олтар, а след богослужението взеха участие в беседа-разговор с Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »