ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържество на Православието в Пловдив

02 март 2015 11:48, Пловдивска митрополия
Тържество на Православието в Пловдив

В неделя 1 март-Тържество на Православието в митрополитския храм „Св. Марина”, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празничната Василиева света Литургия в съслужение със Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, и свещениците от града. Множество християни бяха изпълнили храма, държейки в ръце икони с образите на Спасителя, Божията Майка и различни светци.

Негово Високопреосвещенство митрополит Николай се обърна с архипастирско слово към богомолния народ по случай Неделя Православна, като каза че: „И днес върху нашето съзнание се стоварва огромен информационен поток, който се опитва да разруши православната вяра. Няма нищо ново - все същото, което е било в продължение на две хиляди години. Но както в миналото, така и сега, има опити да се отслаби или измени вярата, да се подхвърли на съмнение, да се осмее, да се покаже нейната нежизнеспособност, ненужност за съвременния човек – всички тези опити никога не се увенчават с успех, защото Сам Бог е дал на хората дара на вярата, и Той помага на всеки вярващ да пази този дар. Както забележително е казал за това свети Йоан Златоуст: „Свойството на вярата се заключава в това, че тя се утвърждава, когато въстават против нея”. Така е било в миналото, така става и днес.”

След края на архиерейската Литургия от светия олтар бяха изнесени светините на Пловдивска епархия - чудотворни икони и свети мощи, и бе отслужен чинът на Неделя Православна, когато на глас от всички се провъзгласява Символът на вярата, като общо изповедание на цялата Православна църква, и се продължи с указанието, че „това е вярата апостолска, отеческа, православна” и че тя е утвърдила вселената. След възгласяването на многолетието се извърши и литийно шествие около храма със светите икони и мощи, предвождано от епархийският митрополит при пеенето на тропара на Неделя Православна.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/865-01032015g-1-nedelya-na-velikiya-post-pravoslavna--mitropolitski-hram-sv-marina-arhiereiska-sveta-liturgiya-.html

 

 

Снимки

Тържество на Православието в ПловдивТържество на Православието в ПловдивТържество на Православието в ПловдивТържество на Православието в ПловдивТържество на Православието в ПловдивТържество на Православието в ПловдивТържество на Православието в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »