ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещаме частица от мощите на свети Николай Чудотворец

02 март 2015 12:20, Пловдивска митрополия
Една от иконите при св. мощи на св. Николай от храма в гр. Бари, Италия

Свети Николай Чудотворец ще благослови християните от Пловдивска епархия. Негово Високопреосвещенство митрополит Исайя от Кипърската Православна Църква ще донесе частица от светите мощи на свети Николай Чудотворец на 12 март 2015 г. в Епархийския манастир „Св. св. Кирик и Юлита” край кв. „Горни Воден” на гр. Асеновград.

Светите мощи – в украсена кувуклия, ще бъдат поставени за поклонение на вярващите в центъра на манастирския храм „Св. Параскева”.

 

Програма за посрещане на светите мощи:

12 март - четвъртък

- 10.30 ч. - Посрещане на светите мощи пред централните порти на манастира „Св. св. Кирик и Юлита” от Пловдивския митрополит Николай и свещенството на епархията;

- Молебен канон и Акатист към свети Николай Чудотворец пред светите мощи, отслужен от двамата митрополити;

- 11.30 ч. - Литийно шествие от централния храм, предвождано от двамата митрополити Николай и Исайя, до възстановения манастирски параклис - посветен на светите богоотци Йоаким и Анна - при втория етаж на източното крило на манастира;

- Освещаване на параклиса и пренасяне на чудотворната икона с образите на св. Йоаким и св. Анна, която ще остане в новоосветения параклис.

13 март – петък

- 8.00 ч. - Утринна, Часове, Вечерня с Преждеосвещена св. Литургия в манастирския храм;

- 17.00 ч. - Малко повечерие с Акатист на св. Богородица - 3 статия.

Светите мощи на Мирликийския архиепископ и чудотворец светителя Николай ще останат в манастирския храм до 20.00 ч. на 13 март /петък/.

В храма - до светинята - ще има свещеници, които ще помазват за здраве с елей от кандилото на светите мощи, което ще гори постоянно, и ще раздават икони с образа на св. Николай и памук, осветен на светите мощи.

Снимка: Любен Кисьов

 

 

« предишна новинаследваща новина »