ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТЪРЖЕСТВО НА ВЯРАТА. Неделя Православна в ПКСХП „Св. Александър Невски”

02 март 2015 15:00, Анула Христова
Неделя Православна в ПКСХП „Св. Александър Невски”

“Пророците каквото видяха, апостолите каквото научиха, Църквата каквото прие, учителите каквото в догмати изповядаха, вселената в каквото се увери... това мислим, това говорим, това проповядваме... Тази е вярата на апостолите, тази е вярата на отците, тази е вярата на православните, тази е вярата, утвърдила вселената”. (Из Синодално послание (Синодик) на VII Вселенски събор)

„Тази е вярата, утвърдила вселената – вярата православна”. И не защото така им се иска на православните, а защото това е посочено от Съборите, единогласно признавани от всички християни – единославни и инославни.

Веднага след спомняне чудодейната сила на подвизаващия се в Христос (на духовния воин) в Първата неделя от Светата четиридесетна бран Църквата тържествува по повод неизменния триумф на своята вяра над всички гнили плодове на греха и разпада – ереси, разколи, секти и т.н. Отбелязването тържеството на неземната сила на Православната вяра в тази неделя е установено от св. Теодора Августа на 11 февруари 842 г., когато след победата над поредната ерес – иконоборческата – св. икони и мощи с тържествено литийно шествие са внесени в константинополския храм „Св. София”.

Затова по време на тържествената св. Литургия в този ден апостолското четиво е из Посланието към евреите гл. 11, 24-26 и 32-40, където се подчертават борбите за вярата, а евангелският перикоп е гл.1, ст. 40 и нат. от Йоана, където е изповедта на Филип и Натанаил: „Рави! Ти си Син Божий, Ти си Царят Израилев!”

Към това в БПЦ тържествено се провъзгласява „Символът на вярата” и уводната част от Синодика на Православието, като на Великия вход поименно се упоменават всички Предстоятели на Поместните православни църкви.

Тази година тържествената св. Литургия за Неделя Православна, 1 март, в ПКСХП „Св. Александър Невски” бе оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В съслужение с него бяха патриаршеският викарий Тивериополски еп. Тихон, Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, архим. Антим, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, представителите на Руската и на Румънската патриаршия у нас: архим. Филип (Василцев) и ик. Нелуц Опря, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Николай Георгиев, свещ. Антоний Милушев, заедно с протодяконите Александър Нешев, Любомир Братоев и Иван Петков.

Текст: А. Христова
Снимки: А. Димитров

 

 

Снимки

Упоменаване имената на Предстоятелите на Поместните православни църкви
« предишна новинаследваща новина »