ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО ЗА НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА

01 март 2015 17:28, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Неофит

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваши Преосвещенства, Ваши Високопреподобия, досточтими отци, възлюбени в Господа братя и сестри,

Стародавната и богомъдра традиция на светата Христова Църква е постановила всяка година Първата неделя на Великия пост да бъде посветена на Тържеството на светото и спасително Православие. На онази вяра, която – по думите на Отците от Халкидонския събор – утвърждава вселената. Чистата и непримесена православна вяра, дадена ни от Самия наш Господ Иисус Христос и предавана в столетията от Неговите свети апостоли и всички свети отци и учители на Църквата, изповядвана от десетки и стотици хиляди мъченици, отдавали, а продължават и днес да отдават живота си за нея. Вярата, запазена неповредена именно в светата и мъченическа Православна църква, към която принадлежим и всички ние - верните чада на Българската патриаршия.

Днешният ден ни връща далеч назад в столетията – в разгара на иконоборческия спор, когато за пореден път е била поставена на изпитание вярата в божествеността на нашия Спасител! Който тъкмо защото бе станал Човек, Църквата – в потвърждение на това – бе определила да бъде и изобразяван върху свещените икони, заедно със Своята света Майка и всички Свои светци. Тази именно вяра, че Бог е станал Човек, за да спаси човека от тлението и смъртта и да го върне към първоначалното му достойнство и чест. Изсред всички свои победи над различните ереси, Църквата е определила като Тържество на православието победата си над ереста на иконоборчеството като своеобразна кулминация на христологическия спор и уверява за пореден път своите верни чада в истинността и в божествеността на своята православна вяра.

Защото тази православна вяра не е плод на човешко умуване, а ни е преподадена непосредствено от Господа Иисуса Христа, а „всякой, който е роден от Бога, побеждава света; и тази е победата, която победи света – нашата вяра” (1 Йоан. 5:4). Вярата, която всеки ден от земния ни живот ни упътва в нашите мисли и дела (2 Кор. 5:7), и която – по думите на апостола – е „веднъж завинаги предадена на светиите” (Иуда. 1:3). Веднъж и завинаги, чиста и непримесена от никакво човешко или дори ангелско учение – спасителна вяра, даваща ни всеки ден воля и сили за живот и за всекидневното ни свидетелство за Христа Разпнатия (1 Кор. 2:2).

Нека, прочее, пазим тази вяра като най-скъпоценно наше притежание, посред множеството ненужни неща, с които светът ни залива, в опитите си да заглуши и обезсили православното ни свидетелство за извършеното в Богочовешката личност на Господа Иисуса Христа наше спасение. Нека тази спасителна вяра бъде винаги нашият ориентир и верен пътеводител сред бушуващите вълни на житейското море, в което съществува само един сигурен кораб – Православната Христова Църква!

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

Честит и благословен празник на Тържеството на светото Православие!

Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »