ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов кръст над Ловеч (обновено)

16 януари 2010 10:12, Ловчанска митрополия
Владиката освещава Св. Кръст

След голямата радост от освещаващото присъствие на частиците от Св. Кръст Господен в Ловеч за Йордановден, ловчанлии отново имат повод за духовна радост. На 15 януари на обяд в града пристигна първият от куполните кръстове за новия катедрален храм. Кръстът е изработен в Сърбия от майстор Добри и представлява истинско произведение на изкуството. Майстор Добри безвъзмездно дари за катедралата първия от кръстовете, за останалите кръстове също се е ангажирал дарител, това е ловешкият бизнесмен Георги Томов.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил освети първия от куполните кръстове, който веднага след това беше монтиран, за да преподава над града Божественото благословение.

Самият кръст е изработен според идейния проект и с братския принос на йеромонах Роман от манастира "Параклитос" в Гърция, чието монашеско братство живее по светогорския устав. Йеромонах Роман е добър архитект и изключително талантлив художник, по чиито скици са построени няколко православни храма по света.

"Всяко добро даяние и всеки съвършен дар иде от горе, слизайки от Отца на светлините" (Иак. 1:17). Блажен е всеки човек, който служи на своите ближни и на Господа със своите таланти, като въздава Богу слава, чест и поклонение, увличайки в същото и другите. Да даде Бог, мнозина да намерят пътя на спасение под купола на изграждащата се ловчанска катедрала и на дарителите - неотнимаемо място в Божието царство.

 

 

Снимки

Владиката и майстор Добримонтиране на Св. КръстКатедралата вече има кръст
« предишна новинаследваща новина »