ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов кръст над Ловеч (обновено)

16 януари 2010 10:12, Ловчанска митрополия
Владиката освещава Св. Кръст

След голямата радост от освещаващото присъствие на частиците от Св. Кръст Господен в Ловеч за Йордановден, ловчанлии отново имат повод за духовна радост. На 15 януари на обяд в града пристигна първият от куполните кръстове за новия катедрален храм. Кръстът е изработен в Сърбия от майстор Добри и представлява истинско произведение на изкуството. Майстор Добри безвъзмездно дари за катедралата първия от кръстовете, за останалите кръстове също се е ангажирал дарител, това е ловешкият бизнесмен Георги Томов.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил освети първия от куполните кръстове, който веднага след това беше монтиран, за да преподава над града Божественото благословение.

Самият кръст е изработен според идейния проект и с братския принос на йеромонах Роман от манастира "Параклитос" в Гърция, чието монашеско братство живее по светогорския устав. Йеромонах Роман е добър архитект и изключително талантлив художник, по чиито скици са построени няколко православни храма по света.

"Всяко добро даяние и всеки съвършен дар иде от горе, слизайки от Отца на светлините" (Иак. 1:17). Блажен е всеки човек, който служи на своите ближни и на Господа със своите таланти, като въздава Богу слава, чест и поклонение, увличайки в същото и другите. Да даде Бог, мнозина да намерят пътя на спасение под купола на изграждащата се ловчанска катедрала и на дарителите - неотнимаемо място в Божието царство.

 

 

Снимки

Владиката и майстор Добримонтиране на Св. КръстКатедралата вече има кръст
« предишна новинаследваща новина »