ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКО СЛОВО по случай НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

03 март 2015 11:44, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваши Преосвещенства,

Ваши Високопреподобия,

досточтими отци, възлюбени в Господа, братя и сестри,

Скъп за паметта на всеки православен българин е днешният Трети март – денят, с който за изстрадалия ни народ отново изгря светлината на свободата. Ден на радост и на гордост, на синовна почит и признателност към всички наши предци, отдали силите си за нашето духовно и културно Възраждане, към всички доблестни воини, които не пожалиха живота си за извоюването на нашата свобода и, най-вече на благодарност към Всеподателя Бога, от Когото е всяко добро – както ни учи и Писанието, че „всяко добро даяние и всеки съвършен дар иде отгоре, слизайки от Отца на светлините” (Иаков 1:17)! Затова този ден е и ден на нашите заупокойни и благодарствени молитви към Господа и Бога, Който удостои с небесна закрила православния български народ, и в благоприятно време отново му дарува притежаваната по-преди свобода – духовна, с учредяването на Българската екзархия, и политическа – с подписването на 3 март 1878 г. на Санстефанския мирен договор.

Оттогава и до наши дни Българската държава и Българската православна църква извървяха дълъг и трънлив път на нови възходи и нови изпитания. Народът ни записа нови славни страници в хилядолетната си история и, въпреки трудностите, пред които бе изправен, успя да влезе в третото хилядолетие с надежда за още по-добри дни. Дни на благословен възход, в следване на онези високи идеали, които ни завещаха десетките и стотици колоси на православния български дух от далечното и по-близкото минало. Ето защо, нека днес, в деня на българската свобода, още веднъж склоним глави пред подвига на всички онези, които отдадоха своя живот за нашето Освобождение.

Духовният подвиг на нашите предци и светлата памет на нашите освободители задължават всички нас да работим още по-усърдно за доброто и просперитета на нашия народ и нашата обична Родина. Дни като този ни убеждават за пореден път, че само в единството на Църква, народ и общество, само когато оставим встрани политическите и други различия, които ни противопоставят, можем да продължим напред към осъществяване на завещаните ни от миналото високи образци на православна духовност, на просвета и култура, на християнска нравственост и безкористно родолюбие. Опитът от нашето минало ясно сочи, че големите и истинските успехи на нашия народ са идвали тогава, когато е бил здраво стъпил върху своите две сигурни вековни опори: суверенната държавност и родната Православна църква.

Като помним и знаем всичко това, нека неизменно пребъдваме както в нашите всекидневни трудове, така и в нашата усърдна молитва към Всеподателя, та да изпросваме Неговата велика милост и благоволение към благочестивия православен български народ – в Родината ни и далеч от нея.

Благодатта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос и любовта на Бога Отца, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

Честит и благословен национален празник!

Снимка: Атанас Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »