ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник в Ловеч

03 март 2015 20:33, Ловчанска митрополия
Националният празник в Ловеч

По случай Националния празник Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил заедно с градското духовенство отслужи в катедралния храм „Св. Троица“ панихида за отдалите живота си за свободата на Отечеството и за тези, които са били невинно избити от поробителите. Веднага след панихидата бе отслужен и благодарствен към Бога молебен.

В двора на храма е паметникът, който припомня жестоките събития, случили се тук по време на освобождаването на града от турците. Зверски са били изклани около 200 жители, в това число и младенци, на квартал "Хармането", разположен около новия тогава храм „Св. Троица“. Владиката отслужи на паметника трисагий, бяха положени венци и цветя в знак на почит.

Литийно шествие тръгна от храма към площада, където е бил обесен ловешкият воевода Тодор Кирков, носещ днес неговото име. Тук в присъствието на многобройно гражданство продължи честването на националния празник. Митрополит Гавриил в словото си припомни събития, свързани както с освобождението на града, така и с освобождението на Отечеството ни, и подчерта признателността, която нашият народ е имал и има към освободителите.

Тържеството продължи с концерт.

 

 

Снимки

Националният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в ЛовечНационалният празник в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »