ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преди 1145 години на 4 март е основана Българската православна църква

04 март 2015 09:35, Българска Патриаршия

Угодно било на Св. Дух на днешния ден - 4 март, преди 1145 години, да бъде обособена и прогласена като автономна Българската православна църква!

На Константинополския събор през 870 г., на нарочно заседание, проведено на 4 март, били взети исторически решения за нашия народ и неговото християнско бъдеще. Бил разгледан въпросът дали нашата църква да принадлежи към Римската, или към Константинополската катедра. Така по времето на управлението на св. княз Борис-Михаил Покръстител, било решено, че Църквата в българските земи в бъдеще ще принадлежи към Константинополския патриархат и ще изпълнява своята мисия като неразделна част от Православната църква, но с вече автономен статут. Вероятно пръв български архиепископ е бил Георги, с титлата "Доростолски", а седалището му е било в тогавашната българска столица Плиска. С този статут БПЦ просъществува до 927 г., когато е признат рангът й на патриаршия по времето на цар Симеон Велики.

Така на днешния ден преди 1145 години се основава Българската православна църква, на която Бог поверява нашия народ, за да бъде тя негова вярна майка, водителка и пазителка в дни на тежки изпитания и славни завоевания. А ние да бъдем нейни верни чада - за да се спасявме в Църквата и да славим Бога, като Му благодарим ежедневно за това, че ни е удостоил с това велико достояние.

Още за историята на БПЦ и на християнството по българските земи можете да прочетете в: http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=history.xml

Текст: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »