ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В навечерието на епархийския избор. Утре избирателите се събират в престолния град Силистра

16 януари 2010 14:32, Българска Патриаршия
Вечерня в навечерието на епарх. избор

Съгласно Устава на БПЦ, в определения за това срок на всички епархийски избиратели e разпратено окръжно писмо, с което те са приканени да се явят на 17 януари 2010 г., неделя, в престолния на овдовялата Доростолска епархия град Силистра, за да вземат участие в избора на нов митрополит.

Доростолска епархия е разделена на три духовни околии: Силистренска, Дуловска и Тервелска. От всяка околия са излъчени 6 епархийски избиратели, по трима духовници и трима миряни. В техните правомощия е и изборът на нов Доростолски митрополит, който да замени на престола блаженопочившия митрополит Иларион, който се представи в Господа на 28 октомври 2009 г.

В навечерието на избора, 16 януари, в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел” храмовият свещеник отец Добри Върбанов отслужи вечерня. Молитвено участие в богослужението взе Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, наместник на овдовелия Доростолски митрополитски престол, който украси със сладкогласното си пеене богослужбата, както и духовници от града и миряни.

По-късно митрополит Неофит се поклони на гроба на блаженопочившия Доростолски митрополит Иларион, към когото питае дълбока синовна обич и уважение.

Утре сутринта епархийските избиратели ще се съберат за молитва в катедралния храм на Силистра и след отслужването на света Литургия ще пристъпят към избора на нов Доростолски митрополит.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел” - СилистраО. Добри ВърбановО. Добри ВърбановВечерня в навечерието на епарх. изборО. Добри ВърбановО. Добри Върбанов чете св. ЕвангелиеО. Добри Върбанов в олтараСв. Престол в катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел” - СилистраВечерня в навечерието на епарх. изборВечерня в навечерието на епарх. изборСъбор на Доростолските мъченициСъбор на Доростолските мъченициСтенопис на Вси светии в катедралния храмГосподи, Господи, погледни от небето това духовно лозе, което насади Твоята десница...мощи на св. Дасий ДоростолскиКръст с вградена частица от животворящия Христов Кръстгробът на блаженопочившия Доростолски митрополит Иларионгробът на блаженопочившия Доростолски митрополит Иларионгробът на блаженопочившия Доростолски митрополит ИларионКатедрален храм „Св. ап. Петър и Павел” - Силистра
« предишна новинаследваща новина »