ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СВЕТА ЛИТУРГИЯ И ПАНИХИДА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

07 март 2015 19:58, Бачковска света обител
Слово на митрополит Дометиан

По установена традиция, според решение на Св. Синод на БПЦ, в началото на месец март всяка година в Бачковския манастир се отслужват св. Литургия и панихида в памет на блаженопочившите първойерарси на Българската православна църква – екзарх Стефан и патриарх Кирил, намерили последен покой в светата обител.

Тази година светата Литургия и панихидата отслужи Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, в съслужение с пребиваващия в манастира Месемврийски епископ Яков, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит, архим. Симон - игумен на манастира, протосингела архим. Антим и манастирското братство.

След литургията митрополит Дометиан произнесе слово в памет на първосветителите, изтъквайки изключителния им принос в живота на БПЦ – свалянето на схизмата по времето на екзарх Стефан и завръщането на Православната ни църква в семейството на православните църкви и възстановяването на древлепросиялата Българска патриаршия по времето на патриах Кирил. Негово Високопреосвещенство подчерта проповедническата дарба и богословска дълбочина в трудовете на последния ни екзарх и непреходната ценност на историческите изследвания на патриарх Кирил, получили най-високо признание в избора му за действителен член на БАН. Не на последно място бе спомената и обществената дейност на двамата архиереи по време на последната война, в защита на българските евреи. В знак на благодарност за ключовата им роля в спасяването на повече от 50 000 души от лагерите на смъртта, екзарх Стефан и партриарх Кирил бяха обявени за праведници на света в Израел, а имената и портретите им увековечени в музея на Холокоста „Яд Вашем”.

На гробовете на първойерарсите бе поднесен венец и от Израелско-българския институт.

 

 

Снимки

Начало на панихидатаАрхиереите еп. Яков, митр. Домитиан, еп. Поликарп"От Йоана светаго евангелия чтение""Да упокои Господ в селенията на праведните..."В памет на патриарх КирилВ памет на екзарх СтефанВенец от Израелско-българския институтБог да прости!
« предишна новинаследваща новина »