ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Дивотинския манастир бяха произведени нови архимандрит, свещеник и йеродякон на Софийска епархия

09 март 2015 13:26, Софийска митрополия
Архиерейска богослужба в Дивотинския манастир

В съботния ден на 7 март Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, посети Дивотинската света обител и отслужи св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит по време на богослужбата еп. Григорий възведе в архимандритско достойнство игумена на манастира - отец Пахомий.

Нововъзведеният архимандрит е роден в София през 1978 г. Основно и средно образование придобива в родния си гр. Драгоман. Постъпва в Дивотинския манастир и на 23 юни 2002 г. е постриган за монах. Същата година на 12 октомври е ръкоположен за йеродякон от тогавашния софийски викарий Знеполски еп. Николай. На следващия месец в старинния столичен храм „Св. Петка” е ръкоположен за йеромонах. От 2002 г. изпълнява задълженията и е поел отговорностите на игумен на светата обител.

По време на литургията владиката ръкоположи за свещеник дякон Иван Тодоров Иванов. Той е роден в с. Дреновец през 1983 г. Основно образование придобива в гр. Белоградчик, след което продължава образованието си в петгодишния курс на Софийската духовна семинария ”Св. Йоан Рилски”. Продължава обучението си в Богословския факултет на Софийския университет, като през цялото време работи като клиросен певец в столични храмове. На 30. 11. 2013 г. е ръкоположен за дякон от софийския викарий Знеполски еп. Йоан.

По време на богослужбата еп. Григорий възложи ръце за йеродяконско служение върху монах Мелетий. Новоръкоположеният йеродякон след като е преминал години в послушание в Дивотинската св. обител, е постриган за монах от владиката в навечерието на празника Рождение на св. Йоан Предтеча (23 юни) 2014 г., като под мантия е воден от игумена йером. Пахомий.

Браницкият епископ приветства новоръкоположените духовници и ги напътства за предстоящото им служение.

Дивотинският манастир "Света Троица" е построен през 1046 г. и е един от най-старите и запазени манастири около София, намиращ се сред живописните северни склонове на Люлин планина. След завземането на София от турците през 1382 г. манастирът е разрушен, като от тогава до днес са останали само малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони. Светата обител е възобновена през 1875 г. и сред местните хора става известна и като "Царския манастир", заради честите посещения на цар Фердинанд. Както повечето манастири, така и Дивотинският е поддържал килийно училище и подпомагал освободителните борби, като е приютявал Васил Левски. Църквата и манастирските сгради в сегашния им вид са били построени през 1902 г., след като три пъти са били опожарявани по време на османското владичество. Църквата представлява малка, еднокорабна и кръстообразна постройка. Манастирът е обявен за паметник на културата и възстановяването му продължава.

Днес в манастира освен съборния храм, посветен на Света Троица, има два параклиса, посветени на св. богоотци Йоаким и Анна и на св. Седемдесет апостоли. Последният е единственият в диоцеза на Българската църква, носещ това име. Той е построен с помощта на дарители през 1995 г. от тогавашния игумен архимандрит Серафим.

През последните години животът в светата обител отново се възражда. Заедно с игумена архимандрит Пахомий в братството на Дивотинския манастир вече се подвизават петима монаси.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: дякон Васил Танев, Здравко Кънев

 

 

Снимки

На път за манастираПосрещане на владикатаВ манастирския храмАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирНа певницата Архиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирАрхиерейска богослужба в Дивотинския манастирВ двора на манастираВ двора на манастираВ двора на манастира
« предишна новинаследваща новина »