ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмът "Св. Четиридесет мъченици" в Сапарева баня отбеляза своя храмов празник

10 март 2015 10:40, Весела Игнатова
Храмов празник в Сапарева баня

На 9 март нашата Православна църква чества празника на св. Четиридесет мъченици. В гр. Сапарева баня, Дупнишка духовна околия, се намира единственият посветен на мъчениците храм в Софийска епархия. По този повод бе отслужена Преждеосвещена св. Литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с него съслужиха софийският протосингел - ставр. ик. Ангел Ангелов, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия - ик. Георги Паликарски, и свещенослужители от околията.

Храмът "Св. Четиридесет мъченици" е построен през 1859 г. от майстор Цветко от с. Жаблино, Радомирско. Църквата е изографисана и стенописите са от периода 1878-1879 г. - непосредствено след Освобождението. Ставр. ик. Вергил Андреев (сега 82-годишен) е въдворен за свещеник преди 54 г. в този храм на Сапарева баня, който намира в окаяно състояние. Той е основател на рудоземната база в Мадан, има шести разряд за строител и е с голям строителен опит, затова сам започва да възстановява храма, като на два пъти е правил и оградата. С помощта на дарения и на средствата, които се събират от закупуването на свещи, организирането на корбани за всеки по-голям църковен празник и подкрепата, която оказва кметството на града, храмът започва постепенно да се облагородява и ръзкрасява и да се стопанисват редица местни светини.

В празничния ден еп. Григорий отслужи и водосвет, след което се обърна с пастирско слово към многобройните присъстващи, като им припомни подвига на светите Четиридесет мъченици. Той благодари на отец Вергил за ревността и трудовете, които полага в своето свещеническо служение, и преподаде на всички архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев, дякон Васил Танев

 

 

Снимки

Храмов празник в Сапарева баняХрамов празник в Сапарева баняХрамов празник в Сапарева баняХрамов празник в Сапарева баняХрамов празник в Сапарева баняОтец ВергилХрамов празник в Сапарева баняХрамов празник в Сапарева баня
« предишна новинаследваща новина »