ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приключи епархийският избор за Доростолски митрополит

17 януари 2010 13:32, БПЦ - Българска Патриаршия
Начало на св. Литургия в изборния ден

С Божествена света Литургия започна изборният ден за овдовялата Доростолска митрополия. Днес в ранната утрин на 17 януари, епархийските избиратели, свещенослужители и миряни от Доростолска епархия се събраха в катедралния храм на гр. Силистра, за да отправят молитва към Всеподателя Бога, Той да напътства и ръководи този важен за епархийската църква и за цялата Българска православна църква избор.

Светата Литургия, която започна в 9 ч., бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, наместник на овдовелия Доростолски митрополитски престол. В съслужението взеха участие и ст. ик. Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, свещеноик. Райчо Върбанов, архиерейски наместник на Дулово, свещеноик. Васил Райков от с. Карапелит, прот. Георги Попов от Айдемир, прот. Георги Михнев от с. Добротица, прот. Добри Върбанов от катедралния храм на Силистра.

В края на св. Литургия митрополит Неофит припомни важността на този ден, в който епархийските избиратели ще изберат нов митрополит на Доростолска епархия и призова епархиотите за молитвената им подкрепа, за да се осъществи изборът съгласно новия Устав на БПЦ и да бъде избран достоен приемник на обичания от всички блаженопочивш митрополит Иларион, когото занапред да подкрепят с молитвите си и да го подпомагат в усилията му за духовен напредък на епархията.

След това епархийските избиратели во главе с митрополит Неофит се отправиха към новата сграда на митрополията, където се проведе гласуването за епархийски архиерей.

Съгласно чл. 86 ал. 1 бяха проверени пълномощните на делегатите и бе констатирано, че са изрядни. След това избирателите бяха проверени по списък и бе установено, че присъстват всичките 18 избиратели и е налице определеният кворум от две трети от всички избиратели, тогава наместникът прогласи събора за открит.

Наместникът на овдовелия Доростолски митрополитски престол призова събранието да започне работата си с молитва и всички изпяха тропара на Петдесетница, за да изпросят така благодатта на Светия Дух да ги ръководи в отговорната им работа.

Пристъпи се към избор на бюро на събранието. Бяха предложени отец Добри Чаков от страна на духовниците и г-жа Цветана Цанова от страна на миряните. След гласуване така предложените членове на бюрото бяха избрани. Те провериха и запечатаха урната.

Наместникът обяви определените от Светия Синод в избирателната листа имена на достоизбираемите епископи - кандидати за митрополитския престол на древната Доростолска епархия, и прочете на избирателите новия Устав на БПЦ в частта, отнасяща се до избора на митрополит. На избирателите бяха дадени конкретни разяснения за реда на предстоящия избор, след което се пристъпи към гласуването.

Гласоподаването, съгласно Устава, бе тайно, като избирателите ограждаха две от имената в бюлетина с избирателната листа.

След като членовете на бюрото провериха действителността на подадените бюлетини и преброиха гласовете, бе констатирано, че Браницки епископ Амвросий и Левкийски епископ Павел са събрали изискваните по устав гласове на повече от половината присъстващите избиратели (ал. 4), съответно 15 гласа за еп. Амвросий и 10 гласа за еп. Павел.

Резултатите от епархийския избор бяха обявени пред журналистите и очакващото с трепетно нетърпение множество духовници и миряни от богоспасяемата Доростолска епархия.

По-късно администрацията на епархията изготви протокола за станалия избор, който бе подписан от присъстващите избиратели и бе потвърден с подписа на наместника на Доростолския митрополитски престол и печата на Епархийския съвет.

Какво предстои?

Протоколът ще бъде изпратен на Светия Синод, за да се произнесе за изправността на епархийския избор. Ако епархийският избор бъде одобрен от Светия Синод, съгласно чл. 90. (1) от Устава на БПЦ в първата неделя, тоест на 24 януари, ще се проведе каноническият избор, при който архиереите от Светия Синод ще изберат за митрополит на овдовялата епархия един от двамата избрани кандидати. На новия Доростолски митрополит ще са му необходими гласовете на повече от половината от членовете на Светия Синод.

 

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Начало на св. Литургия в изборния денСв. Антоний ВеликиСв. Литургия в изборния денСв. Литургия в изборния денМалък входРусенският митрополит Неофит благославя народаЧетене на апостолското четивоДякон Кирил чете литургийното евангелско четивоМалък входС молитва към Пресвета ТроицаПодготвяне за евхаристийния канонВелик входВелик входС благодарност пред ГосподаБратя в ХристаСв. Литургия в изборния ден Св. Литургия в изборния ден Св. Литургия в изборния ден 17 януари 2010 г. - с упование пред ГосподаРусенският митрополит Неофит благославя народаПричастяване на свещениците в светия олтарИподякон Ангел Младенов проповядва в чест на св. Антоний ВеликиБлагопожелания за празника в чест на св. Антоний ВеликиПрот. Добри Върбанов раздава нафоратаУдостоверението на ръководещия митрополитския избор в Силистра Избирателна листаСписък с имената и подписите на епархийските избирателиИзбирателите в очакване на избора за нов Доростолски митрополитРусенският митрополит Неофит подготвя избирателите за началото на избораИзборътЗапечатване на избирателната урнаИзбор пред Бога

Аудио

Приключи епархийският избор за Доростолски митрополит

« предишна новинаследваща новина »