ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов параклис в Кремиковския манастир

17 януари 2010 22:10, Софийска митрополия
Дворът на Кремиковския манастир

На 17 януари, Антоновден, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан освети параклис в Кремиковския манастир, посветен на великия подвижник св. Антоний.

В богослужбата взеха участие архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, свещеник Серафим Янев - ефимерий на манастира, и дякон Иван Петков. В края на утренята бе извършен чинът на освещаване на новоустроения параклис и бе положен антиминс на св. престол. По желанието на майка Хиония, игуменка на св. обител, параклисът е изграден само за няколко месеца за богослужебните нужди през зимата. Като покровител на този трети молитвен дом в манастира е избран именно св. Антоний, който е в основите на православното монашество.

След Великото славословие софийският архиерей пострига за четци и певци на Българската православна църква Цветан, Тихомир и Климент, които да иподяконстват в енориите на Кремиковци, Горна Малина и Ботунец. В края на св. Литургия, след като припомни евангелското четиво, еп. Йоан се спря върху житието на св. Антоний, който е стълб на Православието, велик подвижник на благочестието и духовен баща на всички монаси.

„Той е повел в Египетската пустинята най-трудната борба, със самия себе си - каза еп. Йоан. - Отстъпил от собствената си воля, страсти и желания, за да угоди на Божията блага воля и така достига до изпълнението на човешкото предназначение.[...] Изпитваме голяма духовна радост - каза владиката, като се обърна към многобройните богомолци, - че в тази св. обител се съгради параклис в негова чест, който се явява единствен на територията на София-област, посветен на преподобния".

Епископът поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и благодари на игуменката майка Хиония, на отец Серафим Янев, който обгрижва манастира и е енорийски свещеник в още две църкви - в с. Ботунец и с. Горна Малина, където за кратко време е възстановил една полуразрушена църква и обновил другата. Софийският викарий благодари на основните ктитори Станислав и Пролетка Милчеви и на всички, които с труд, средства и молитва са допринесли за изграждането на този параклис.

„Помагайте на тази св. обител и във взаимни молитви възраствайте до залога на съвършенство и изпълнение на всичко, що е Божие” - завърши словото си архиереят.

След св. богослужба бе благословена манастирска празнична трапеза за всички поклонници на светата обител.

Светослав Милчев е основният дарител на новоустроения параклис. Той споделя, че отдавна посещава Кремиковския манастир. Възпитан в православната вяра, отраснал с традициите, които винаги се изпълнявали у дома му, той често върви по манастирския път и помага на майка Хиония според силите си. Той и семейството му са ктитори на параклиса от грубия строеж до закупуването на нова утвар, одежди и устройване на вътрешно благолепие.

„Аз не търся облаги... Вярата в Бога е всичко за мен. Не мога да си представя да живея без нея” - казва усмихнато и някак замислен Светослав, като оставя усещането, че сам той разбира и живее с Христовата вяра. „Всъщност - заключава той - вярата в Господа е животът”.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Иконостасът на параклисаХрамовата икона на св. АнтонийОтец Серафим Янев чете утринното св. ЕвангелиеМайка Хиония посреща еп. ЙоанПосрещане на епископаПоръсване със св. водаКадене в параклисаКоленопреклонната молитваНачало на св. Литургиятримата иподяконитримата иподяконитримата иподякониАрхимандрит Григорий Новопостриганите иподякони ПевцитеЕп. ЙоанПрезвитера КременаЕп. Йоан причастява новите иподякониАрхимандрит Григорий Еп. Йоан и о. Серафим

Аудио

Нов параклис в Кремиковския манастир

« предишна новинаследваща новина »