ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязването на Неделя Православна и 3 март в българската църковна община в Атина

11 март 2015 23:12, Българска Патриаршия
Отбелязването на 3 март от българите в Атина

Българите, живеещи в Атина, тържествено честваха националния празник на България 3-ти март.

На 28 февруари в атинския театър ’’Арго’’ се състоя грандиозен празничен спектакъл, посветен на Деня на Освобождението.

Той бе организиран от Гръцко-българско сдружение за култура ’’Паисий Хилендарски’’ и Църковното настоятелство при българския православен храм ’’Св. Иван Рилски’’ в Атина, с предстоятел архимандрит Атанасий Султанов.

В програмата специално участие взеха младите ентусиасти, създатели на образователния сайт ’’Българска история’’, които представиха своя авторски филм ’’Швейцарецът с българско сърце’’.

Официални гости на тържеството бяха г-жа Емилия Кралева – посланик на РБългария в Гърция, и г-н Любомир Георгиев - консул към българското посолство в Атина.

Спектакълът завърши с фолклорен концерт, в който участваха самодейни танцови и музикални формации от Атина и Патра.

По-рано същия ден студентите - любители на историята - изнесоха открит урок по родолюбие, предназначен за учениците от българските училища в Атина.

Тържествата продължиха и в неделя пред българския православен храм ’"Св. Иван Рилски", където след отслужване на светата Литургия и полагащия се молебен за Неделя Православна, поздравителна програма изнесоха ученици от българските училища в града и българи-самодейци. Поздравления към присъстващите по случай празника отправиха посланик Емилия Кралева и архимандрит Атанасий Султанов.

Празникът завърши с традиционно българско хоро, под разветия български трибагреник.

 

 

Снимки

Отбелязването на 3 март от българите в АтинаАрхим. Атанасий СултановОтбелязването на 3 март от българите в АтинаОтбелязването на 3 март от българите в АтинаОтбелязването на 3 март от българите в АтинаОтбелязването на 3 март от българите в АтинаАрхим. Атанасий СултановНеделя ПравославнаОтбелязването на 3 март от българите в АтинаОтбелязването на 3 март от българите в Атина
« предишна новинаследваща новина »