ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В деня на св. Антоний Велики бе ръкоположен нов свещеник на Софийска епархия

18 януари 2010 11:39, Софийска митрополия
Ловчанският митрополит Гавриил и свещ. Антоний Милушев

На 17 януари 2010 г., Св. Антоний Велики, в столичния храм "Св. Седмочисленици" с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим дякон Антоний Милушев бе ръкоположен за свещеник на Българската православна църква от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

Свещ. Антоний е роден на 18 февруари 1979 г. в гр. София и завършва средното си образование в столичното 30-о СОУ "Братя Миладинови". Още преди той да се роди, неговата майка го обрича на Господа, но в юношеската си възраст младият Антоний не проявява особен интерес към живота в Църквата. В онези години загрижената му майка е била посъветвана да направи дарение, с което символично да замести неизпълнения оброк, който не би могъл да се осъществи пряко свободната воля на сина й. Но постепенно в неговата душа настъпва обрат, когато в периода 2002-2005 г. пее в руския храм "Св. Николай Чудотворец" в София. Тогава младият Антоний разбира, че всъщност сърцето му винаги е искало той да се посвети на работа за Църквата. Когато през 2004 г. Антоний споделя с Ловчанския митрополит Гавриил, който е и негов вуйчо, че не се чувства готов да пристъпи към подготовка за духовно служение, владиката го благославя и поощрява с думите: "Щом не се чувстваш готов, значи вече си направил първата крачка към свещенослужението".

Междувременно Антоний Милушев придобива в УНСС бакалавърска степен по маркетинг и се венчава. Неговата съпруга е с висше музикално образование и работи като корепетиторка и хорова диригентка. Младото семейство има две деца - момченце на 4 и момиченце на 2 години. В момента свещ. Антоний завършва магистърската програма "Съвременни аспекти на богословието" в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Темата на дипломната му работа е "Християнският Константинопол: история и съвремие".

В деня на своя светец-покровител - св. Антоний Велики, когато се състоя и самото му ръкоположение, свещ. Антоний с дълбоко вълнение изслуша проповедта на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил по случай празника, съвпадащ с Неделята на Закхея. В нея архиереят подчерта, че без носене на кръста Христов човек не може да достигне Божието царство. Владиката лично се обърна към свещ. Антоний с наставлението - винаги ревностно и открито да търси да види Христа и да служи св. Литургия сякаш му е за първи път. Да не охладнява, привиквайки със свещенослужението, за да не се деформира сърдечната му нагласа и то да се превърне за него в професия и рутина.

Свещеническият стаж на о. Антоний Милушев ще премине в катедралния храм "Св. Неделя".

Снимки: Анула Христова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Ловчанският митрополит Гавриил благославя богомолния народСвещ. Антоний МилушевСв. ПричастиеЛовчанският митрополит Гавриил и свещ. АнтонийПоздравления към свещ. Антоний и съпругата му презвитера МарияПоздравления към свещ. Антоний и съпругата му презвитера МарияПрезвитера МарияПо пътя на апостолското приемствоХрам "Св. Седмочисленици" в София

Аудио

17 януари 2010 г. - Проповедта на Преосвещения Ловчански митрополит Гавриил

17 януари 2010 г. - Проповедта на Преосвещения Ловчански митрополит Гавриил (продължение)

В деня на св. Антоний Велики бе ръкоположен нов свещеник на Софийска епархия

« предишна новинаследваща новина »