ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО–ПРИВЕТСТВИЕ на Пловдивския митрополит Николай към Тамасоския митрополит Исайя

12 март 2015 16:23, Пловдивска митрополия
Слово-приветствие на Пловдивския митрополит Николай

СЛОВО–ПРИВЕТСТВИЕ на Пловдивския митрополит Николай към митрополит Исайя от Кипърската православна църква при посрещането на част от мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец на 12 март в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив

 

Ваше Високопреосвещенство,

Позволете ми, в този свят, исторически и паметен ден за нашия древлепросиял град, за нашата богоспасаема епархия, а и за цяла България, когато Бог прояви Своята милост към нас, и Божията благодат ни докосна чрез посещението на мощите на великия Божий угодник и Чудотворец, архиерея "правило на вярата и образ на кротостта" – св. Николай Мирликийски, да възкликна, убеден, че с мен ще направи същото и цялото наше христолюбиво паство: „Велик си, Господи, и чудни са Твоите дела”. Велик е Господ, Който ни прекарва като злато през горнилото на страданията и изпитанията, за да ни пречисти в тях, утвърди и укрепи вярата ни. Господ, Който ни е обещал: „В света скърби ще имате, но дерзайте, Аз победих света”.

Ние, архипастирите и пастирите църковни, които Бог по Своя промисъл е поставил да ръководим човешките души, знаем какво означават тези Христови слова. Знаем, че ще имаме скърби, защото и Христос ни каза, че светът, мразещ Него, няма как да не намрази и нас. Светът иска да бъдем светолюбци, а ние сме христолюбци. Светът иска да се облечем в сластите и похотите му, а ние сме се кръстили в Христа и в Христа сме се облекли. И светът ни мрази, и воюва против нас. Целта му е да настъпи всеобщо безумие сред човеците и те да кажат: няма Бог.

Но Бог има! И е Бог силен, Бог крепък в брани. Който ни е дал несъкрушимо оръжие в борбата с козните на лукавия, властващи в света. Разбира се, тези оръжия не са несигурните връзки със силните на деня, нито бомби и ракети, а щитът на вярата и силата на молитвата, които никога не отпадат и не предават надяващите се на тях. Така и ние в този свят ден сме се събрали в този дом Божий да отбележим поредната победа, извоювана не с груби средства, шантажи и манипулации, а единствено с нашето духовно и безотказно оръжие, така, както и Господ Иисус Христос ни каза - да побеждаваме чрез пост и молитва.

Ваше Високопреосвещенство,

Вие знаете цялата история по отвоюването на манастира „Св. св. Кирик и Юлита” от мерзостта на запустението, в което го бяха превърнали хора алчни и сребролюбци. Не един път съм я споделял с Вас, който не само сте ни подкрепяли духовно, но и сте правили това като наш брат в Христа, разбиращ нашата болка. А сте я разбирали, защото Бог Ви е призовал към живот и Ви е поставил за архиерей на мъченическия остров Кипър, където и днес все още в неговата северна част има православни манастири и храмове, които тънат в запустение, или са осквернени от превръщането им в хотели, ресторанти, музеи, овчарници или казарми.

Но Бог поругаван не бива и свято място пусто не остава. Рано или късно живителните струи на вяра, надежда и любов потичат отново от него. Така, както стана и сега с поругавания дълги години наш манастир. Стана това не и без помощта на защитника на несправедливо обидените - св. Николай, който в най-тежкия момент от битката за манастира се отправи към него, за да застане като страж редом със светите Кирик и Юлита и св. Параскева. И стори чудо Мирликийският чудотворец. От разстояние спечели манастира и пожела да дойде не за битка, а като победител, и да бъде посрещнат в престолния град на епархията, на древлепросиялата апостолска катедра Филипополис – Пловдив.

Него сме се събрали сега да почетем, но и на Вас да благодарим, най-вече за любовта, която винаги сте имали към нас и делата на Пловдивската епархийска църква. Любов, проявявана в постоянните Ви молитви за нас – за мен като Пловдивски митрополит, за честното епархийско свещенство и за благочестивия православен народ, от векове населяващ тези земи, осветени от благодатта на св. ап. Ерм, оросени с кръвта на св. 37 мъченици Пловдивски, на св. мъченици Баташки, просвещавани от ревностното служение на десетки архиереи и свещеници.

Вие, Ваше Високопреосвещенство, не сте гост, а сте у дома си; не сте сред чужди, а сте сред свои. Вие вървите към нас и ние към Вас по невидимия духовен мост на общата ни вяра, за който няма разстояния и преминава над реки и океани, за да ни отведе заедно в обетованата земя – Царството Небесно. Амин.

~~~~~~~~~~~~

Подробен фоторепортаж за благословението на св. Николай за епархийския манастир "Св. св. Кирик и Юлита" и посрещането на неговите св. мощи в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив вижте в:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/872-12032015g-posreshtane-svetite-moshti-na-sv-nikolai-chudotvoretz--litiino-shestvie--osveshtavane-na-manastirskiya-paraklis-na-svetite-bogoottzi-ioakim-i-anna--manastir-qsvsv-kirik-i-yulitaq-moleben-kanon-i-akatist--mitropolitski-hram-qsv-marinaq--.html

 

 

 

 

 

Снимки

Св. мощи на св. Николай, донесени от КипърТамасоски митр. Исайя приема приветствието на митр. Николай ПловдивскиМитр. Николай благославя всички с мощите на св. Николай Чудотворец
« предишна новинаследваща новина »