ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ще приемем новия Доростолски митрополит със смирение и отворени сърца - интервю със ставроф. ик. Добри Чаков

18 януари 2010 13:00, Отдел "Връзки с обществеността"
Ставроф. ик. Добри Чаков

Ден след провеждането на епархийския избор за нов Доростолски митрополит в престолния за епархията гр. Силистра, разговаряме със ставроф. ик. Добри Чаков, протосингел на митрополията, един от избирателите и член на бюрото на епархийския избирателен събор.

- Ваше Високоблагоговейнство, каква е Вашата оценка за организацията и провеждането на избора?

- Изборът протече спокойно и демократично, при изряден ред, установен от упълномощения да организира и проведе избора - високопреосвещения Русенски митрополит Неофит, местоблюстител на овдовелия Доростолски митрополитски престол. С изключително внимание от негова страна за стриктно спазване на всички изисквания на новия Устав на БПЦ. Това се отнася както за самия изборен ден, така и за всички стъпки по подготовката му.

- Осъзнаваха ли епархийските избиратели цялата сериозност и отговорност на този избор?

- Разбира се. Това пролича още от факта, че всички без изключение се явиха за изборния ден, според както бяха приканени с разпратените им окръжни писма. Всички се явиха навреме, с изрядни документи и след достатъчно, регламентирано от Устава, време за размисъл и преценка на предложените им от Светия Синод имена на достойни да заемат епархийския ни престол епископи.

- Вие сте бивш архиерейски наместник на Силистра, а сега – протосингел на Доростолска митрополия, и добре познавате тази епархия. Какво може да очаква бъдещият ви архиерей, какво ще му предложи тази епархия като възможности за архиерейско служение?

- Това е една древна и много достойна епархия, водеща своето начало от ІІІ-ІV век, с много просияли по тези земи светци. Тъй като голяма част от територията й остава на територията на днешна Румъния, през 1871 г. след Първия църковно-народен събор тя временно е присъединена към Червенска (Русенска) епархия и едва на Петия църковно-народен събор на БПЦ, през 2001 г., епархията е канонично възстановена. Понастоящем Доростолска епархия обхваща три духовни околии. В нейните граници не влиза голяма територия, няколко административни области, както е при други епархии, но народната мъдрост казва: малката градина лесно се обработва. Макар и в напреднала възраст, митрополит Иларион посещаваше енориите, служеше, проповядваше – щедро и усърдно сееше семето на Божието слово и то му връщаше обилни плодове. Познаваше добре свещенослужителите си, познаваше епархиотите си и те познаваха своя пастир и го обичаха. Така че, новият митрополит, който Светият Синод ще ни утвърди, ще намери тука едно добре гледано духовно лозе и едно достойно свещенство.

- Правят впечатление и немалкото за тази територия православни храмове, които продължават да се увеличават.

- Да, дядо Иларион постави основите на немалко нови храмове, които, ако Бог благослови, новият ни митрополит ще освети. Имаме и два манастира, положени са основите и на още един, посветен на светото Възкресение Христово. Там има аязмо, при което навремето хиляди са намирали изцеление от псориазис и други кожни заболявания. Идвали са с кораба "Радецки" от Европа страдащи, за да търсят изцеление там. После, по времето на комунизма, аязмото е затрупано. Сега отново го разкрихме и митрополит Иларион започна изграждането на манастир.

- Къде се намира той?

- До с. Страцимир, по пътя за Варна.

- Блаженопочившият митрополит Иларион се ползваше с почитта и любовта не само на своите епархиоти, но и на православните християни от съседна Румъния. Винаги съм се питала към кого всъщност е насочена тази почит: към митрополита на древлепросиялата Доростолска епархия или към личността на владика Иларион?

- Да, митрополит Иларион наистина се ползваше с изключителна любов от страна на духовенството и миряните в съседна Румъния. Той също обичаше Румъния и често посещаваше епархиите отвъд Дунава, носейки мощи за поклонение. От своя страна, много румънци идваха тук по различни поводи. Доростолският митрополит Иларион седеше на престола на една древна епархия, тази на св. Максим, св. Дада, св. Квинтилиан, св. Юлий, св. Валентиниан, св. Пасикрат, св. Маркиан, св. Никандър, св. Калиник, св. Исихий, св. Емилиан... Ние знаехме 12 доростолски мъченици, но в един годишник на Московската патриаршия от 1992 г. открихме имената на 23-ма. Това е земя, пропита с кръвта на мъченици и молитвите на преподобни. Така че, тази почит беше двойна. Тя бе преклонението пред светостта, допълнено от преклонението към един достоен последовател на тези Божии угодници, какъвто беше митрополит Иларион със своето завладяващо и облагодатяващо слово и присъствие. Това не може да не породи най-дълбока почит.

- А как ще посрещнете бъдещия си митрополит?

- Епархиотите, в лицето на епархийските избиратели, ясно заявиха, че желаят именно тези двама архиереи за своя овдовял престол. Ние направихме каквото зависеше от нас. От тук нататък ще очакваме волята на Светия Синод да определи кой от двамата ще стане следващият Доростолски митрополит. Каквото и решение да бъде взето, ние се покланяме пред своя архиерей и го приемаме със смирение и отворени сърца.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Ставроф. ик. Добри ЧаковСъбор на Доростолските мъченициСъбор на Доростолските мъченициМощи на св. Дасий Доростолски

Аудио

Ще приемем новия Доростолски митрополит със смирение и отворени сърца - интервю със ставроф. ик. Добри Чаков

« предишна новинаследваща новина »