ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

16 март 2015 09:51, Софийска митрополия
Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

В третата неделя на Великия пост празнуваме и се покланяме на св. Кръст Христов - най-важен и най-висш символ в християнската ни вяра. Още от древност в този ден се изпълнява ритуалът с изнасяне на кръста от св. олтар, като се поставя в средата на църквата за поклонение (цялата следваща четвърта седмица на поста се нарича Кръстопоклонна). Както седмиците преди началото на поста, така и следващите (по време на поста) са подготовка за Страстната седмица, когато Църквата възпоменава страданията, разпятието и кръстната смърт на Господ Иисус Христос. По такъв начин изнасянето на кръста ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни и ни дава за насърчение и утеха спомена за Христовите страдания.

В неделния ден, на 15 март, в митрополитската катедрала „Св. Неделя” бе отслужена св. Василиева литургия, в която молитвено участие взе Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит. Св. Литургия бе отслужена от протойерей Кирил Попов от храмовото духовенство и дякони.

По време на свещеническото причащение празнична проповед произнесе отец Кирил, който говори за силата на Честния и Животворящ Кръст Господен. Бе подчертано как не само днес трябва да почитаме светия Кръст, но това трябва да става ежедневно в личния ни живот, защото той е изворът на спасението. Отецът отбеляза, че в България има няколко частици от Честното дърво и с радост отбеляза, че и в митрополитската катедрала също се покои такава частица.

В края на св. Литургия мнозина християни пристъпиха и се приобщиха със светите Тайни Христови и окрилени духовно от подкрепата на Честния кръст, се отправиха към своите домове, за да продължат да се подвизават в попрището на поста.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Нина Комарова
Снимки от св. олтар: Николай Пенев

 

 

Снимки

Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Пред частицата от Кръста ХристовЧастицата от Кръста ХристовКръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Кръстопоклонна неделя в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »