ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Атанасовден в гр. Разград, кв. "Пороище"

18 януари 2010 22:17, Русенска митрополия
Външният вид на храма

На 18 януари, когато св. ни Църква празнува паметта на църковните учители св. Атанасий и св. Кирил Александрийски, св. Литургия по повод храмовия празник на древния храм-паметник „Св. Атанасий Велики” в гр. Разград, кв. "Пороище" отслужи Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит.

В службата участие взеха и енорийският свещеник Иван Стоянов и ик. Георги Ив. Георгиев – архиерейски наместник на Разградска духовна околия. На клира пяха йером. Доротей (Влахов) и Милен Бакалов – гости от Русе.

Вдъхновена проповед, в която разкри живота и делото на великия светител св. Атанасий, произнесе свещ. Иван. След отпуста епископ Иаков се обърна към енориашите, като ги поздрави с празника и им преподаде благословението на епархийския митрополит. Бе изпято „Многая лета” за здраве и благопреуспяване на жителите на квартала и именниците. Накрая бе извършен водосвет и присъстващите бяха поръсени със светена вода.

Интересно за кв. "Пороище" (тогава известен под името "Арнауткьой") е фактът, че там е роден един от най-великите воеводи на Молдова – Василий Лупу (1597-1661). На 10 май 1634 г. Василий Лупу е назначен за молдавски княз от Високата порта. Като такъв той престоява близо 20 години. Василий Лупу е показал особен интерес към своята родина България и към всичко българско. С големи жертви към Цариградската патриаршия Василий Лупу успява да получи мощите на св. Параскева, които са били символ на българското величие и са свързани с най-големия възход на Българското царство през времето на Иван-Асен II, който ги е пренесъл в Търново, поради което и светицата наричат св. Параскева-Петка Търновска. Именно тях поискал през 1641 г. молдавският княз и ги поставил в построения от него храм "Три светители" в Яш на 13 юни 1641 г. В тази църква се намират княжеските гробове на Василий Лупу, неговата първа жена Тудоска и сина им Стефан Вода. При храма в Яш Василий Лупу създава училище и установява първата печатна преса през 1639 г., където е издадена първата печатна книга в Молдовското княжество, а през 1640 г. той открива там академия "Василиана" - висше училище за латински и славянски езици.

По исторически данни в Пороище имало четири църкви, от които до наши дни се е съхранила само една – „Св. Атанасий Велики”, която се отличава с масивните си размери. В двора има стари християнски надгробни плочи, които са паметници на славното минало на селището.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Атанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в ПороищеАтанасовден в Пороище

Аудио

Атанасовден в гр. Разград, кв. "Пороище"

« предишна новинаследваща новина »