ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение на празника на преподобни Антоний Велики

19 януари 2010 10:36, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил

На 17 януари 2010 г., деня, в който се чества паметта на св. преподобни Антоний Велики (Антоновден), Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи света Божествена литургия в храм "Света Троица", гр. Антоново. В светата служба взеха участие иконом Славчо Проданов - архиерейски наместник в гр. Търговище, иконом Стефан Ханджийски – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска света митрополия, свещеник Антоний (Красимир) Димчев Андонов - председател на храма, и дякон Михаил Манев.

След св. Литургия бе отслужен и празничен водосвет за здраве и благополучие на жителите на града.

Общината отбеляза и своя ден на религиозната толерантност между християни и мюсюлмани.

В градското читалище кметът на града г-н Танер Али представи доклад на тема „Толерантност към религиите”. Бяха прочетени и поздравителни адреси от президента на Република България г-н Георги Първанов и от представители на държавните и местни власти. Събитието уважиха народни представители, кметове и председатели на общински съвети от цялата област.

В читалището митрополит Кирил отслужи и молебен за здраве и отново поздрави жителите на града, именниците и официалните гости.

За да бъде уважена и религиозната толерантност между християни и мюсюлмани – мюфтията на община Търговище Енвер Ходжа поздрави и благослови жителите, изповядващи исляма, като подчерта, че вярата е една, независимо от различията.

Програмата продължи с концерт на фолклорни и самодейни ансамбли, след което гостите и жителите на града бяха изненадани и с музикален поздрав на митрополит Кирил, иконом Стефан Ханджийски и бивши възпитаници на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”.

Проповед на митрополит Кирил в храм „ Света Троица” :

Тържествен молебен в читалището на гр. Антоново:

Материала подготви: Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Храм "Света Троица"Света литургияСвета литургияСвета литургияСвета литургияОсвещаване на водатаОсвещаване на водатаМолебен в читалищетоОсвещаване на водатаТържествата в читалищетоПоздравления за празникаПоздравления за празника

Аудио

Архиерейско богослужение на празника на преподобни Антоний Велики

« предишна новинаследваща новина »