ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на община Антоново

19 януари 2010 11:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празник

Община Антоново е разположена в Североизточна България, в югозападната част на област Търговище. На север, североизток и изток граничи с общините Попово, Търговище и Омуртаг (Търговищка област), на югоизток - с община Котел (Сливенска област), а на югозапад и северозапад - с общините Елена, Златарица и Стражица (Великотърновска област). Сега в общината има 7670 жители, от които българи 2768, турци 3869 и роми 898.

Църквата в гр. Антоново се нарича "Света Троица". Построена е през 1891 година. Християните образуват строителен комитет в състав: Петър Берков, Илия Стоянов и Димитър Стамболиев, които набират 100 гроша и започват строеж. Материалите са дадени от населението, а някои жители участват със собствен труд. Църквата е доста малка и паянтова. Тази енория е към Великотърновска епархия и през 1896 г. е посетена от тогавашния Великотърновски митрополит Климент, който прави водосвет. За пръв свещеник е ръкоположен Иван Димитров. Той служи 32 години. След него е назначен бившият началник на вероизповедния отдел при Министерството на външните работи – свещеник Ной Янев от Кюстендилско. Последният е свещеник 2 години. На негово място е ръкоположен свещеник Георги Б. Овчаров.

От 2 ноември 1926 г. енорията е прехвърлена към вече основаната Варненска и Преславска епархия и същия ден пристига викарийният епископ Михаил, придружен от Шуменския архиерейски наместник протойерей Иван Дочев и свещ. Димитър Василев.

През 1928 г. в църквата служи митрополит Симеон. Той обръща внимание на миряните за схлупената и прогнила църквица. Призовава всички да обсъдят въпроса за построяването на нов храм. Свещ. Георги Овчаров събира комитет и докато се строи новата църква, службите се извършват в старата, която е запазена непокътната. След разрушаването й, запазват старата олтарна стена. Храм „Света Троица” е еднокорабна базилика с една обла абсида.

Църквата е богочовешки организъм. Тя съединява в себе си две естества – божествено и човешко. Именно чрез своята божествена природа тя влияе благоприятно на обществения живот и призовава своите верни чеда към участие в него. Празниците са един от най-важните елементи в специфичната култура на всеки един етнос. Те изразяват метафизичното желание на човека да опознае и овладее времето, откъсват го от делничните трудности и неволи, дават му възможност да се почувства по-свързан с надеждата за идване на доброто.

Днес в Антоново е двоен празник. Там на почит е празнуваният свети Антоний Велики, а през 2004 г. с решение на Общинския съвет денят 17 януари е обявен за Ден на етническата толерантност. На този ден след тържествената св. Литургия се освещават два коча по православен и мюсюлмански обичай. За православните водосвета ще отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, а за мюсюлманите ритуала ще извърши Енвер Ходжа – г-н Яхов. След водосвета отчетените животни ще бъдат предоставени на детските градини.

България е пример за етническа толерантност на Балканите и тя трябва да се гордее с този факт, а Антоново е един успешен модел на етническата интеграция.

Снимки: Борислав Стоев
Текст: презвитера Валентина Проданова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Света литургияОсвещаване на водатаПоздравления за празникаПоздравления за празникаПоздравления за празника

Аудио

Празник на община Антоново

« предишна новинаследваща новина »