ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на община Антоново

19 януари 2010 11:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празник

Община Антоново е разположена в Североизточна България, в югозападната част на област Търговище. На север, североизток и изток граничи с общините Попово, Търговище и Омуртаг (Търговищка област), на югоизток - с община Котел (Сливенска област), а на югозапад и северозапад - с общините Елена, Златарица и Стражица (Великотърновска област). Сега в общината има 7670 жители, от които българи 2768, турци 3869 и роми 898.

Църквата в гр. Антоново се нарича "Света Троица". Построена е през 1891 година. Християните образуват строителен комитет в състав: Петър Берков, Илия Стоянов и Димитър Стамболиев, които набират 100 гроша и започват строеж. Материалите са дадени от населението, а някои жители участват със собствен труд. Църквата е доста малка и паянтова. Тази енория е към Великотърновска епархия и през 1896 г. е посетена от тогавашния Великотърновски митрополит Климент, който прави водосвет. За пръв свещеник е ръкоположен Иван Димитров. Той служи 32 години. След него е назначен бившият началник на вероизповедния отдел при Министерството на външните работи – свещеник Ной Янев от Кюстендилско. Последният е свещеник 2 години. На негово място е ръкоположен свещеник Георги Б. Овчаров.

От 2 ноември 1926 г. енорията е прехвърлена към вече основаната Варненска и Преславска епархия и същия ден пристига викарийният епископ Михаил, придружен от Шуменския архиерейски наместник протойерей Иван Дочев и свещ. Димитър Василев.

През 1928 г. в църквата служи митрополит Симеон. Той обръща внимание на миряните за схлупената и прогнила църквица. Призовава всички да обсъдят въпроса за построяването на нов храм. Свещ. Георги Овчаров събира комитет и докато се строи новата църква, службите се извършват в старата, която е запазена непокътната. След разрушаването й, запазват старата олтарна стена. Храм „Света Троица” е еднокорабна базилика с една обла абсида.

Църквата е богочовешки организъм. Тя съединява в себе си две естества – божествено и човешко. Именно чрез своята божествена природа тя влияе благоприятно на обществения живот и призовава своите верни чеда към участие в него. Празниците са един от най-важните елементи в специфичната култура на всеки един етнос. Те изразяват метафизичното желание на човека да опознае и овладее времето, откъсват го от делничните трудности и неволи, дават му възможност да се почувства по-свързан с надеждата за идване на доброто.

Днес в Антоново е двоен празник. Там на почит е празнуваният свети Антоний Велики, а през 2004 г. с решение на Общинския съвет денят 17 януари е обявен за Ден на етническата толерантност. На този ден след тържествената св. Литургия се освещават два коча по православен и мюсюлмански обичай. За православните водосвета ще отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, а за мюсюлманите ритуала ще извърши Енвер Ходжа – г-н Яхов. След водосвета отчетените животни ще бъдат предоставени на детските градини.

България е пример за етническа толерантност на Балканите и тя трябва да се гордее с този факт, а Антоново е един успешен модел на етническата интеграция.

Снимки: Борислав Стоев
Текст: презвитера Валентина Проданова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Света литургияОсвещаване на водатаПоздравления за празникаПоздравления за празникаПоздравления за празника

Аудио

Празник на община Антоново

« предишна новинаследваща новина »