ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Горни Лозен

19 януари 2010 11:40, Софийска митрополия
Храм "Св. Атанасий" с. Горни Лозен

За първи път храмът „Св. Атанасий”в с. Горни Лозен отбеляза своя храмов празник. След тригодишни усилия на предстоятеля иконом Цанко Тотев и на църковното настоятелство едноименният храм бе осветен на 2 май през 2008 г. от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Празничната св. Литургия бе оглавена от архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия. В съслужение с него бяха ставроф. ик. Иван Касабов, ик. Иван Динков, предстоятелят на тържествуващия храм иконом Цанко Тотев и дякон Иван Петков. На празничното богослужение присъстваха кметът на район ”Панчарево” г-н Станислав Митев, кметската управа на с. Лозен, както и основните дарители при построяването и устройването на вътрешното благолепие на храма.

В края на св. богослужба архимандрит Григорий произнесе вдъхновено слово за живота и дейността на св. Атанасий, който 47 г. послужил на св. Църква като Александрийски патриарх, от които петнадесет са преминали в заточение. Той твърдо отстоявал чистотата на християнската вяра и не се побоял смело да изобличава лъжеучителите, които чрез подкупи и дворцови сплетни успели пет пъти да го отстранят от патриаршеския престол, но Бог отново го възкачвал на Александрийската катедра.

„Спасител на Православието е наречен от св. отци – каза отец протосингелът, - неуморен в своите трудове за отстояване на истината, той е написал много книги, като има и изключителен принос за запазване на каноничните книги от Свещ. Писание....” Архимандрит Григорий поздрави от името на Негово Светейшество отец-предстоятеля, църковното настоятелство и всички, които са се потрудили при изграждането на този велелепен дом Божий.

След св. Литургия в центъра на храма бе отслужен и традиционният за всеки храмов празник водосвет. Отец-протосингелът поръси със светена вода множеството енориаши и християни от София, дошли да почетат в този храм светията, и раздаде нафората.

Църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да влязат в радостта на енорията.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Архимандрит Григорий  проповядваАрхимандрит Григорий  проповядваСвещенослужителитеДякон Иван Петков БогомолцитеПроскинитарий на св. АтанасийИк. Иван Касабов и ик. Цанко ТотевАрхимандрит Григорий ПевцитеО. Цанко благодари  арх. ГригорийО. Цанко благодари  арх. ГригорийПразничният водосветПразничният водосветПразничният водосветЧетене на св. Апостол Празничният водосветХрамовата икона на св. АтанасийХрам "Св. Атанасий" с. Горни ЛозенПроскинитарий на св. Атанасий ХоругваХоругваСестрите Румяна и Атанаска подготвили благословеното ястиеВсички се подкрепиха и духовно, и телесноХрам "Св. Атанасий" с. Горни Лозен

Аудио

Храмов празник в с. Горни Лозен

« предишна новинаследваща новина »