ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Беседа "СЪВРЕМЕННИТЕ ХОРА НА СВ. ГОРА - ОТШЕЛНИЦИ, ОБЩЕЖИТЕЛНИ МОНАСИ И ПОКЛОННИЦИ" - 2 април 2015 г., храм "Св. св. Кирил и Методий"

21 март 2015 08:22, Софийска митрополия
Йеросхимонах Димитрий Зографски в Енорийския център на храма

На 2 aприл 2015 г. от 18,00 ч. в Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий" ще се състои поредната открита беседа с лектор Негово Всепреподобие йеросхимонах Димитрий Зографски. Беседата ще бъде на тема "СЪВРЕМЕННИТЕ ХОРА НА СВ. ГОРА - ОТШЕЛНИЦИ, ОБЩЕЖИТЕЛНИ МОНАСИ И ПОКЛОННИЦИ". Тя е замислена като продължение на предишната беседа - "СВЕТИНИТЕ НА ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР. СВЕТИНИТЕ НА АТОН", изнесена през м. март от о. Димитрий пред препълнената зала на Енорийския храмов център.

След представянето тогава на най-известните и по-малко познатите чудотворни икони и светини на Св. Гора, беседата на 2 април цели да открои духовния облик на нашите съвременници, които се подвизават като монаси в градината на св. Богородица или я посещават като поклонници, за да се променят и укрепят в Господа, а така да помогнат и на своите семейства, когато се завърнат у дома.

Подвижничеството на отшелниците и общежителните монаси гради днешното богатство на Атон, изгражда молитвениците, които се молят за нас и за целия свят, ражда духовните старци - опора на нашето и утрешното време.

Както винаги, ще бъде дадена възможност на аудиторията да задава своите въпроси на йеросхимонах Димитрий, чрез чието гостуване се осъществява жива връзка със Зографския ни манастир и с духовния живот на Атон.

Беседата ще бъде придружена от мултимедийна презентация.

~~~

Йеросхимонах Димитрий е брат на светогорския ни манастир "Св. вмчк Георги Зограф". В продължение на няколко години е негов първи епитроп. Той е завършил „Международни икономически отношения” в УНСС. Завършва и богословие в СУ „Св. Климент Охридски”. Магистърската му теза представлява богословски анализ на личностите и дейността на окултните лъжеучители Петър Дънов и Ванга. Става послушник на Света Гора през 2002 г., а през 2003 г. е постриган за монах. Ръкоположен е за йеромонах през 2005 г. и като такъв служи в манастира „Св. Мария Магдалина” на Елеонския хълм в Йерусалим. Служи по-късно като свещеник във Възнесенския манастир, а след това - по заръка на игумена на Зографския манастир схиархимандрит Амвросий – се завръща обратно на Атон, където развива активна и плодовита писателска дейност по актуални богословски въпроси на нашето време. Книгите му се преиздават и четат с голям интерес от православните християни в България и чужбина. Те са издадени преди приемането на Велика схима и затова авторовото име все още е йеромонах Висарион Зографски. По реда на своето отпечатване съчиненията му са:

1. Двутомникът "Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста" (2011).

2. "Отзвукът. Иеромонах Висарион за Ванга и Дънов" (2011-2013).

3. "Суеверия сред днешните християни" (2012).

4. "Хиоските светци. Житие и чудеса на света Матрона Хиоска" (2013)

5. "КРАТКА АПОЛОГИЯ НА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО от клопките на икуменическия синкретизъм" (2014).

Понастоящем йеросхимонах Димитрий се подвизава и служи в България, в Германския манастир "Св. Йоан Рилски" - метох на Зографския манастир.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ на беседата!

2 април (четвъртък) 2015 г.

Начало: 18.00 ч.

Енорийска лекционна зала, ет. 1

ВХОД СВОБОДЕН

Адрес: ул. "Г. Вашингтон" № 47, София

Храм "Св. св. Кирил и Методий"

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова (1), Васко Василев (2), Аврам Аврамов (3-5)

 

 

Снимки

Светогорски монасиСв. Гора АтонЦентралните порти на Зографския манастирМистична гледка от връх Атон
« предишна новинаследваща новина »