ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пролетта тръгна от Кюстендил

22 март 2015 19:24, Софийска митрополия
Пролетта тръгна от Кюстендил

На 21 март пролетта тръгна от Кюстендил с провеждането на градския

традиционен и ежегоден празник, наречен „Кюстендилска пролет“.

Празникът започнa на площад "Велбъжд", където за здравето на кюстендилци бяха отслужени водосвет и молебен, предстоявани от Браницкия еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с владиката участваха архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия - протойерей Генади Генадиев, и свещеници от града.

В края на последованието епископ Григорий отправи поздрав от името на Негово Светейшество патриарх Неофит: „С пожелание за много здраве, сили и успехи на всички в този град, както на неговата управа, така и на всички живеещи или пребиваващи в града, Негово Светейшество моли Бога този град да бъде запазен от всякакви беди и злощастия и Бог да закриля и съхранява този град вовеки. Амин! Честит празник!" - каза владиката и преподаде патриаршеския благослов на хилядите кюстендилци и гости на града.

Кметът Петър Паунов поздрави присъстващите, като обяви: „Пролетта е вече тук, в нашия град. От тук тя ще тръгне по цялата земя, за да отнесе тази любов, която днес ние всички чувстваме. Поласкани от Божията благодат, с много любов в сърцата и с истинска надежда за прекрасно бъдеще.

Надявам се, че усещайки тази благодат, най-после тази изстрадала България ще намери своя верен път към спасението, загърбвайки земната суета и давайки път на тази истинска любов. Какво повече може да искаш от тази пролетна прегръдка, дарена ни от Бога. Благодаря на Бога, че ви имам, че може заедно да посрещнем пролетта, дарена ни от Бога, и от тук да я дарим на целия свят. Прекрасни празници и бъдете щастливи!"

Сред официалните гости на празника бяха Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-министърът на икономиката Любен Петров, посланиците на Белгия и Мароко, депутати.

Празникът Кюстендилска пролет е знаков за града. Той е първият патентован в България конкурс за най-красиво момиче. Организира се от Община Кюстендил с богата художествена програма и участие на популярни състави и изпълнители.

Провежда се в няколко дни, като кулминацията е тържественият водосвет на 21 март, а програмата от градския площад преминава в лесопарк Хисарлъка с изпълнения на българска народна музика и забавления.

Страницата подготви: Весела Игнатова

 

 

Снимки

На градския площадУчастничките в надпреварата за най-красиво момиче
« предишна новинаследваща новина »