ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Със св. Литургия, молебен и лития бе отбелязан празникът на св. патриарх Евтимий Търновски в София

20 януари 2010 18:24, Софийска митрополия
Архимандрит Григорий  проповядва

На 20 януари Православната църква чества паметта на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в столичния храм „Св. Седмочисленици” бе отслужена празнична св. Литургия, оглавена от протосингела на Софийска митрополия - архимандрит Григорий. В съслужение с Негово Високопреподобие бяха храмовото духовенство, с предстоятел ставроф. ик. Николай Коцев, множество софийски предстоятели и свещенослужители. По време на причастния канон слово за живота и подвига на великия Търновски патриарх произнесе свещеник Станко Дидов. Празничното му слово завърши с думите: “Облажаваме те, светителю отче наш Евтимие, защото още от детски години си възлюбил Христа! Величаем те, Търновска славо, защото още от юношеска възраст си последвал Господа! Прославяме те, украшение на патриарсите, защото си се изпълнил с божествена премъдрост! Почитаме те, учителю на благочестието, защото си бил жилище на Светия Дух! Възпяваме те, безкръвни мъченико, защото мъжествено си претърпял страданията на Христа! Възхваляваме те, пастирю предобри, защото си бил готов и душата си да положиш за своите духовни овци.

Като честваме днес пресветата ти памет, ние усърдно те молим - бъди горещ пред Бога наш молител и застъпник и не забравяй своя еднокръвен български народ!”

След като бе раздадена анафората, по утвърдена вече традиция духовниците и богомолният народ тръгнаха в литийно шествие към паметника на св. патриарх Евтимий. Празничен камбанен звън съпровождаше литията и оповестяваше на софиянци за честването паметта на този велик български архипастир. В шествието се включиха и кметът на район “Средец”- г- жа Маргарита Гутева, която винаги съдейства и подпомага храмовото духовенство, и др. представители на общината. Пред паметника бе извършен молебен и положени цветя от софийското църковно изпълнение и район “Средец”. Отец-протосингелът се обърна към миряните, които в този снежен, зимен делничен ден с признателност и патриотично чувство отдадоха почит на светеца: “През целия си живот светият Патриарх беше в служба на Бога и на своя народ като архипастир. Той е този, който не изостави своите пасоми /тогава когато царят ги напусна/, а остана с тях, изправи се пред завоевателя, помоли го за милост, а после го изобличи за неговите беззакония. Той е този, който имаше дръзновение и такава любов към ближния, за да се жертва за своя народ. И сега в небесното царство той ги проявява и към нас, потомците на неговите пасоми. Да го почетем със славословие, да го почетем с песнопение и молитва, да изпросим неговата благодатна помощ и застъпничество пред Бога и да ни води по пътя, който води към царството Божие” - завърши архимандрит Григорий.

Паметникът на св. Евтимий в центъра на столицата е изработен от скулптора проф. Марко Марков и е поставен през 1939 година. През 90-те години в София е сформирано Православното християнско младежко движение “Св. Патриарх Евтимий Търновски”, в което участват главно студенти богослови. По тяхна инициатива се въвежда традицията на 20 януари, след св. Литургия, от храм “Св. Седмочисленици” да тръгва литийно шествие до паметника на светителя.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Архимандрит Григорий Свещеник Станко Дидов произнася слово за св. ЕвтимийСвещенослужителитеСвещенослужителитеДякон Любомир СтояновАрхимандрит Григорий раздава анафораГ-н Ангел Тасков, дългогодишен певец в храмаЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеЛитийното шествиеМолебен пред паметникаПред паметника на св. ЕвтимийМолебен пред паметникаМолебен пред паметникаАрхимандрит Григорий Архимандрит Григорий проповядва пред паметникаПаметник на св. ЕвтимийПаметник на св. Евтимий

Аудио

Празникът на св. патриарх Евтимий Търновски в София

« предишна новинаследваща новина »