ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. Литургия за Благовещение

26 март 2015 10:09, Софийска митрополия
Патриаршеска св. Литургия за Благовещение

С камбанен звън започна празникът Благовещение - денят, в който св. архангел Гавриил се явява на св. Дева Мария, за да й съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази Блага вест дава и наименованието на празника, който Църквата празнува още от седми век. Във всички столични храмове Благовещение бе отбелязан със св. Литургия. По време на Великия пост това е единственият ден през седмицата (освен съботите и неделя Цветница), когато се полага да бъде извършена Златоустова св. Литургия. Въпреки че голямият християнски празник бе работен ден в страната ни, много миряни дойдоха в храмовете да засвидетелстват своята причастност с Христа и съпричастност с радостта, която се благовести на целия човешки род.

Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит възглави празничната св. Литургия в старинния храм „Св. София – Премъдрост Божия”. В съслужение с първойерарха на Българската църква бяха патриаршеският викарий Тивериополски еп. Тихон, Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит, архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия и председател на храма, храмовото духовенство и двама дякони.

Въпреки че празникът съвпадна с делничен ден, древният храм бе преизпълнен с богомолци. Много от тях носеха цветя, за да украсят иконата на св. Богородица. Празникът, в който се спомня благовестието на св. архангел Гавриил към св. Дева Мария, се смята за начало на пролетта и се почита като Ден на жената християнка.

По време на свещеническото причащение ик. Стефан Пешев от храмовото духовенство се обърна към миряните с вдъхновено и прочувствено слово за Девицата от Назарет, която вече двайсет века царува в сърцата на стотици милиони християни.

В края на св. Литургия Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит даде своя първосветителски благослов и пожела винаги да бъдем под покрова на Божията Майка.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Патриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеБраницки епископ ГригорийПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за БлаговещениеПатриаршеска св. Литургия за Благовещение
« предишна новинаследваща новина »