ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово към Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум от гостуващите дами в Русенска митрополия

26 март 2015 13:46, Русенска митрополия
Слово към Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум от гостуващите дами в Русенска митрополия

Ваше Високопреосвещенство,

Позволете ми от името на всички присъстващи тук да Ви благодаря сърдечно за отправената покана да Ви гостуваме на този светъл празник Благовещение, който Църквата ни отбелязва и като Ден на жената християнка.

Днес празнуваме Благовещението на Божията Майка, възпоменаваме благата вест, с която архангел Гавриил идва при девицата Мариам и я поздравява с това, че тя е избраницата Божия, чрез която Словото да стане плът, Синът Божий да стане Син Човешки. Чрез Пресветата Дева е станало възможно идването на Господ Иисус Христос при нас - Боговъплъщението, тази най-велика Тайна (1 Тим. 3:16).

Съпреживявайки всичко, което се е случило в историята на спасението, ние откриваме, че това не е вест, отнасяща се само до Пресветата Дева, а вест касаеща всички нас. Нейното съгласие е от името на цялото човечество. Тя, новата Ева, ни разкрива какво трябва да вършим в този свят. Защото всички сме призвани не просто да „успеем” в живота, а да изпълняваме волята Божия, уникалния Божи промисъл за всеки един от нас.

Днес живеем във време на криза и подмяна на ценности. Време, в което злото се нарича добро и доброто зло, сладкото – горчиво, а горчивото – сладко (Ис. 5:20). Задълбочаването на проблемите е в резултат от консуматорско-индивидуалистичния начин на живот, който съвременната цивилизация налага. Тази изолация и трагичност се задълбочава – примерите са престъпността, наркоманията, незачитането на другия като личност и възприемането му като функция или средство, което може да се притежава.

Необходимо е да преодоляваме тези проблеми, да живеем като личности, а не като индивиди, т.е. като същества на връзката, а не като изолирани и „независими” един от друг. Това е най-значимото, което човек получава в семейството, което днес също страда от формалните взаимоотношения, от липсата на любов, на себеотдаване и саможертва. Достатъчно е да посочим като пример кризата в брака, формализирането му и свеждането му до брачно съжителство или дори отричането му като анахронизъм.

В тази тежка действителност ние, жените християнки, всеки ден свидетелстваме, че бракът е „чудо на земята” в днешния разединен и разпадащ се от болестите на индивидуализма свят. Пред нас е отговорността за възпитанието на децата и повеждането им по пътя на спасението, както и нелекият подвиг да укрепяваме мъжа си и да го подпомагаме чрез жертвена любов. Да бъдем с него дори и в най-тежките житейски трудности, както Църквата е неделима от своя Глава – Христос.

Жената християнка помни, че неин пример на чистота, смирение и предано майчинство е Пресвета Богородица и всекидневно проповядва убедително, че дарът на живота е същността на нейната природа.

Имайки пред очите си любовта на св. Богородица към всеки, то и ние - майки, дъщери и сестри, се стараем да предаваме Христовата любов на всички и по този начин дарът на любовта ще се реализира и ще утешава страдащите и нуждаещите се в съвременното ни смущавано от световните съблазни общество.

Ваше Високопреосвещенство,

Приемете нашите благопожелания по случай навършването на една година от каноничния Ви избор за правоправещ епархийски архиерей.

Желаем Ви крепко здраве, много сили и енергия за изпълнение на Вашата отговорна мисия – да бъдете духовен водач на Русенска епархия, с апостолски плам да работите за полза на Църквата и Отечеството!

 

 

« предишна новинаследваща новина »