ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Полагане на основен камък на нов храм, посветен на Благовещение

26 март 2015 15:50, Софийска митрополия
Първа копка за нов храм, посветен на Благовещение

В празничния ден на 25 март - Благовещение, Браницкият еп. Григорий посети Радомирска духовна околия и извърши последованието за полагане на основен камък на нов храм. Той ще бъде построен на централно място в гр. Радомир и ще бъде посветен на св. Благовещение. Проектът на новия храм е готов и е дарение от група архитекти, проектанти и инженери, които са пожелали анонимност. Църквата ще бъде изцяло построена с дарения на граждани и фирми.

В последованието и първата копка взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, и свещеници от Радомирска духовна околия.

Справка:

Нов храм в Радомир са искали да строят още през 1952 г., но църковният имот, предназначен за това, е отчужден от "народната власт" и присъединен към двора на съществуващия електротехникум.

Идеята се подема отново през 1992 г., когато Църковното настоятелство предоставя на общината църковен имот от 4 дка за разширяване на гробищния парк, а местната власт обещава да даде общински терен за построяване на нова черква, но през годините заменката така и не била доведена до край. Идеята е възобновена след земетресението от май 2012 г., когато Радомир също беше силно засегнат.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Първа копка за нов храм, посветен на БлаговещениеПърва копка за нов храм, посветен на БлаговещениеПърва копка за нов храм, посветен на БлаговещениеПърва копка за нов храм, посветен на БлаговещениеПърва копка за нов храм, посветен на БлаговещениеПърва копка за нов храм, посветен на БлаговещениеПърва копка за нов храм, посветен на БлаговещениеПърва копка за нов храм, посветен на БлаговещениеПърва копка за нов храм, посветен на БлаговещениеПърва копка за нов храм, посветен на Благовещение
« предишна новинаследваща новина »